Det är något lurt med IKEA. Fortfarande, 84 år gammal, styr Ingvar Kamprad IKEA med järnhand. Vi har visserligen inte förrän igår vetat hur. Att IKEA bedriver avancerad skatteplanering är väl inte så konstigt men ändå var det bra att vi fick en mer nyanserad bild av IKEA och Kamprad.

IKEA och H&M är två säljföretag som erövrar världen. Kamprad framställer sig själv som en dum mysfarbror. H&M redovisar allt öppet men där blir Stefan Persson betraktad som finansman. Kanske är bilden tvärtom. IKEA har flytt Sverige men vill kalla sig svenskt. H&M har stannat i Sverige och är svenskt. Har detta någon betydelse?

Knappast men ändå .. Vad händer när Kamprad dör? Kommer arvingarna att klösa ögonen ur varandra för dessa flera hundra miljarder som finns gömda någonstans? Eller är det skrupellösa advokater som tar över? Ingen vet, men utgången kan påverka världens syn på Sverige.

Moraliskt vinner Stefan Persson som förra året betalade 800 miljoner i skatt. Ingvar Kamprad ger inte ett nickel för Sveriges välfärd.

Företagsmässigt är det illa , som jag skrev om igår, att skattelagstiftningen i Sverige tvingar framgångsrika affärsmän, liksom idrottsmän, att lämna Sverige.

AB, SvD, AB, Expressen, Ledarbloggen

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

One Response to “Vem tar över efter Kamprad?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Vem tar över efter Kamprad? -- Topsy.com

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>