All företagsverksamhet är förenat med risker. Om inte förr har det blivit uppenbart nu. För företagare kommer utgifter före intäkter varför det krävs att någon stoppar in ett kapital. Någon måste alltså ta ut pengar på banken och sätta in dem i företaget.

Är detta riskfritt? Naturligvis inte. Den som sätter in pengarna bör väl rimligtvis få samma ränta (= utdelning) som banken skulle ge. Helst lite mer annars finns det ju ingen anledning att ta ut pengarna från banken.

Metall har förstått hur det hänger ihop, vilket hedrar dem. Kommunal däremot har inte förstått. Kanske beror det på att de sypatiserar med vänsterpartiet som tycker att det är skattebetalarna (= staten) som ska pytsa in pengarna.

Tyvärr har vi ingen bra företagsmiljö i Sverige. Socialdemokraterna har om inte bekämpat gjort det hart när omöjligt att våga växa med sitt företag. Alliansen har ännu inte tagit sig an företagandet. Karl Wennberg skriver i Axess en bra artikel om företag och risker. han skriver:

Problemet är inte att få folk att starta företag. Problemet är att vår samhällsstruktur inte uppmuntrar ambitiöst företagande med tillväxt i sikte. Detta löser vi inte med försäkringar av allehanda slag, utan genom att uppmuntra människor att våga. Endast genom att våga kan man lyckas. Ofta kommer det inte att lyckas, och det måste också vara okej. Men när jag berättar för farfar om företag jag lagt ned vill jag inte säga att jag redan från början valde lägsta möjliga ambitionsnivå. Jag vill kunna säga att jag verkligen försökte förverkliga något jag trodde på.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>