Hur världen kommer att förändras genom de senaste släppen från Wikileaks funderas det över nu. DN skriver: USA kan inte hävda diplomatisk immunitet från medial granskning. Men det finns också många frågor att ställa om Wikileaks publicistiska ansvar.

Även om jag själv,som jag skrev igår, inte tror att läckan kommer att förändra så mycket måste man börja fundera över vem eller vilka Wikileaks jobbar för. De strävar efter en öppen värld skriver de, men som SvD skriver: Redan nu finns anledning att undra varför man inte läcker stora mängder ryskt, kinesiskt eller iranskt material.

Julian Assange, Wikileaks grundare, påstår enligt SvD att även amerikanska banker kommer att få sin dos vid nyår. Återigen är det USA som är målet.

Överlag är många tveksamma till all publicering med undantag för vänsterfalangerna som i stort gläds åt att USA får det hett om öronen. Aftonbladet tror att världen nu blir bättre även om Jerker Nilsson i bloggen Alltid rött alltid Rätt försöker nyansera bilden. Jag instämmer i slutsatsen att någonstans måste pengarna komma ifrån.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

7 Responses to “Vem arbetar Wikileaks för?”

 1. Så du ekar vidare det där tramsargumentet från SvD ”… anledning att undra varför man inte läcker stora mängder ryskt, kinesiskt eller iranskt material”. Testa att tänka en självständig tanke för en gångs skull. Att Gudmundson på SvD inte gör det är ju inte så förvånande.

  Man läcker ju det material man har tillgång till. Vad tror du ligger bakom Wikileaks läckande av Kaupthings dokument ? Är de fanatiska Islands-hatare ?

 2. Om Wikileaks ska uppnå en hög trovärdighet behöver de publicera information om Ryssland,Kina och några andra länder.

  Dokument om banker kan rensa ut nuvarande ledning, fast värre är att han nämner i artikeln att en eller två stora amerikanska banker kan falla. Då kommer världen i en ny finanskris. 50% av alla dokument som Wikileaks har idag är från privata sektorn.

  Assange vågar inte besöka USA, Australien och Sverige. Hans nät blir allt mindre. Inte blir den större av att han skaffar sig fiender i näringslivet. Han behöver en fristat.

 3. Du har inte reflekterat över om det kanske är så att Wikileaks inte _HAR_ särskilt mycket eller intressant material från Iran, Kina eller Ryssland? Jag kan tänka mig att det är betydligt svårare, och framför allt farligare, att läcka dokument i de länderna än i USA, vilket torde begränsa informationsflödet därifrån rätt rejält.

 4. Kan USA:s ständiga anfallskrig i Asien, Sydamerika och Mellanamerika vara ett skäl till att de bör vara i fokus?
  Kan det vara pga att USA dödat många miljoner människor i sina ansträngnignar att militärt och ekonomiskt dominera?

 5. Vilka är dessa dokument från Ryssland, Kina och Iran som WL uppenbarligen håller inne och hur fick SvD kännedom om dem? Varför släpper inte Per Gudmundsson dem själv? Är han måhända en kommunistisk lakej? Eller skickad från yttre rymden?!

  Laddade frågor är ett bra sätt att distrahera från sakfrågan.

 6. Snälla gör inte detta till en fråga om vänster eller höger, det handlar om riktig journalistik, något som nästan inte finns längre.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gunnar Hökmark » Arkiv » Wikileaks hjälper dem som vi inte bör dela hemligheterna med

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>