Man blir lite uppretad på LO när man läste Sanna Raymans svar till LO på ledarsidan. LO klagar på att 198 personer har för hög lön (inklusive sin egen chef). Samtidigt pågår en strejk hos sopåkarna som tycker att 30.000 är för lite i lön.

Industriarbetare är oftast välutbildade, vilket krävs med dagens verktygsmaskiner. Vilken utbildning krävs för att bli sopåkare? Inte ont om sopåkare men varför ska de ha så mycket högre lön än en sköterska eller lärare med 3 till 4 års utbildning?

Det krävs stark rygg, säger åkarna, samt att man kommer ihåg vilken nyckel som går var!! De sopåkare som jag ser lyfter inget alls. Bilens hydrauliska lyft sköter allt. Jag skulle tro att en undersköterska lyfter åtskilligt mer än sopåkaren. Det vore kul om de under en vecka bytte jobb.

LO säger att de vill ha mer pengar till utbildning. Varför då, man kan ju bli sopåkare istället och få högre lön. Jag håller med SvD när de skriver:

Så länge LO väljer i dessa rapporter att hålla hela argumentationen på en naiv nivå. Då får de finna sig i att deras debattinlägg besvaras med samma naivitet. Jag misstänker att det gör betydligt mer konkret nytta när Anders Borg ryter till mot bonusar och för höga löner.

Att sopbilar kan vara farliga syns nedan, åtminstone när det är halt.


Kossan.se

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

6 Responses to “Varför ska en sopåkare ha mer betalt än en lärare eller sjuksköterska?”

 1. 1. ”Varför ska en sopåkare ha mer betalt än en lärare eller sjuksköterska?”
  Svaret på frågan är enkelt: därför att de har förhandlat sig till det.
  Om lärare och sjuksköterskor blir sura över detta, får man väl se till att strejka eller byta facklig strategi.
  Om du som allmänhet blir sur över det, får du väl engagera dig politiskt eller starta en fond där alla kan dela med sig till lärarna.

  2. Du vet uppenbarligen inte ett dugg om sopåkarnas arbetsmiljö. Läs rapporter från arbetsmiljöverket eller Transportarbetaren, eller prova att åka med en dag, eller gör en egen kartläggning av soprummen i ditt närområde.
  Till dess kanske du kan pröva på att avhålla dig från fördomsfulla och självsäkra chansningar?

 2. Vilda strejker är väl inte sättet att lösa arbetsmiljön? De sopåkare jag ser använder hydralik att tömma kärlen med. Innerstaden är säkert besvärligare men med ny teknik borde man kunna rätta till det.

  Vore kul att se omvändningen, att sopåkare fick ta hand om 30 barn i skolan eller lyfta och tvätta patienter i vården. Det är svårt att jämföra yrken, men det var LO som började jämföra löner på ett naivt sätt.

 3. Herregud, 30 papp i månaden för att tömma soporna!! Hur höga studieskulder har dessa stackars sopåkare?? Säkert flera miljoner, menvisst dom måste ju kunna vrida på ratten dom stackars små liven….

 4. Sopåkare ska ha hög lön därför att de tar hand om andras skit och då menar jag inte städa lite golv eller dyl. jag jobbar i en hangar där det är ganska skitigt och dom som städar här har det betydligt sämre än dom som städar på kontor att ha sämre är att städa på sop tippen men det vet ju alla att man inte gör för hand. och jag menar inte ett par bajs blöjor om dagen eller lite spya eller anna skit som i vården jag menar ton vis med skit varje dag att lukta fan varje dag när man kommer hem. och ett par gapiga ungar är inga problem. jag har själv varit assistent i mellan stadiet och det var inga som helst problem att hålla ordning handlar bara om militär diciplin (som man fick lära i lumpen) så sop åkare ska ha hög lön punkt slut.

 5. Nisse, och vad gör inte vårdfolket då, tar hand om andras skit och piss dagligen

 6. Visst, de behövs och de ska ha betalt för detta. Men om man inte trivs ska man kunna utbilda sig, men det är egentligen bara lönsamt om man får bättre betalt för inget jobb är finare än något annat.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>