Klicka för att förstora bilden. Det finns en fantastisk sida som heter Jobbskatteavdraget.se gjort av Harald Klomp när ha fick klart för sig att de flesta av oss inte känner till vad jobbskatteavdraget innebär. I DN kunde man läsa:

Endast 52 procent känner till att regeringen infört ett jobbskatteavdrag och av dessa är det 95 procent som hävdar att det inte påverkat hur mycket de arbetar.

Anders Linder på SvD har också upptäckt sidan och gjorde följande beräkningar:

Om man är tjänsteman i Stockholm med en inkomst på 35 000 kronor i månaden (alla fyra åren) betalar man 2 734 kronor mindre i inkomstskatt 2009 än 2006. Jobbskatteavdraget står för mer än hälften av minskningen, men det har också stor betydelse att gränsen höjs för när man börjar att betala statlig skatt. Och kommunalskattesänkningen gör sitt till: 300 kronor i månaden. Den totala inkomstskattesänkningen blir 22 procent: mer än en femtedel!

Är man mer lågbetald, med 20 000 kronor i månaden i lön, blir den procentuella inkomstskattesänkningen ännu större: 23 procent. Jobbskatteavdraget står för det allra mesta med sina 1 086 kronor i månaden.

Facken borde jubla. Äntligen mer pengar i börsen! Men ack nej. På Kommunals hemsida kan man läsa:

Vi kommer att kämpa så länge som det behövs!
- Vi står här varje torsdag för att manifestera mot regeringens politik. Det har vi nu gjort i ett år och kommer att fortsätta med till nästa val, eller så länge som det behövs, inledde Margareta Bohman, vice ordförande i Kommunal Stockholms län, vid dagens manifestation på Mynttorget i Stockholm.

På hemsidan kan man också läsa att kommunals medlemmar väljer gruvan i Kiruna istället för att jobba kvar i vården. Kommunal skyller på lönen. Ändå motarbetar man regeringen som lönemässigt gjort mer för medlemmarna än de själva. Återigen ett bevis på att facket i första hand prioriterar politisk makt före medlemmarnas bästa. Det är sorgligt.

Arbetsmarknaden kommer säkert att diskuteras mycket under 2009. Cecilia Axelsson visar i SvD på nio avgörande faktorer. Men facken borde inse att det är Alliansen som står för arbetslinjen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “Varför gillar inte Kommunal jobbskatteavdraget?”

  1. Kanske är Kommunal ledsna över de kommande neddragningarna av personal och försämrade arbetsvillkor inom vård och omsorg? Ni som är FÖR jobbskatteavdraget får nog hitta bättre argument än att folk ska kunna shoppa lite mer på lördagarna. Det populistiska lockropet biter inte på folk i tider av oro för vår gemensamma välfärd.
    Löneförhöjning har naturligtvis inget med skatter att göra! Kanske skulle ha det om enbart undersköterskan fick sänkt skatt.
    Höj skatten för högavlönade (som kommer klara sig bra under lågkonjunkturen), så kan undersköterskornas löner höjas på riktigt.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jobbskatteavdraget och Kommunal igen

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>