Rick Falkvinge (pp) har frisknat till uppiggad säkert av Ipred utfrågningen i riksdagen. Han skriver:

Jag har precis tittat på delar av dagens hearing om Ipred, och vet inte vad jag ska skriva. Det är helt enkelt så monumentalt inkompetent. De har inte en jävla aning om vad de sitter och pratar om, och ska ändå lagstifta om det.

En god regel är att man lär sig bättre om man tycker det är roligt. Förmodligen tycker ingen i riksdagen att det här är roligt så därför ha man inte förstått något. En annan regel är att man lär av sina misstag. En användning av detta är att man inte lär sig reglerna utan man prövar sig fram. Förmodligen är den regeln våra riksdagledamöter följer.

Fast när man fått erfarenheten kan det vara för sent. Vinner det rödgröna och Ohly lyckas införa Puttinregler i Sverige då är det bingo. Puttin måste vara nöjd med utvecklingen i Sverige. FRA, Ipredlagen och de nya befogenheterna för polisen det är nästan för bra föra att vara sant.

Vi är några som dock inte ger upp. Michael Jenselius på IDG skriver:

EU har uppmuntrat samtliga polismyndigheter inom EU-staterna att börja samarbeta och hitta lösningar för att hacka privatpersoners datorer i syfte att hitta information som är relaterade till brott, begångna eller planerade.
Rent praktiskt betyder det att brittisk polis kan kontakta svenska myndigheter och be dem ta fram information om en viss person som misstänks för brott. Svenska myndigheter har då befogenhet att hacka sig in i den misstänkta personens dator och kopiera e-postmeddelanden och andra internetaktiviteter.

Polisen kan använda en mängd olika tekniker för att hacka misstänkta personers datorer. Metoderna kan komma att inkludera e-postmeddelanden med trojaner till att fysiskt hacka sig in på trådlösa nät som används av personen i fråga.

Vi vet att CIA redan använder sig av tekniken, gissningsvis också Säpo med eller utan FRAs hjälp. Nu är det inte alldeles ovanligt att polisen planterar bevis och kan man hacka kan man också införa virus som laddar ned något olagligt. Och vips blir man åtalad.

Kunskap går att skaffa sig om man vill. Mary på Minamoderatakarameller startar en liten kurs för hågade. I grunden tror jag att riksdagledamöternas ovilja att lära sig svåra saker hänger ihop med att de inte är personligt ansvariga i sin valkrets för sina handlingar. Det ordnas inga utfrågningar hemmavid varför man har gjort si eller så.

Mary har också läst Nicklas Lundblads artikel i SvD som skriver:

Nästa generations strider om immaterialrätten kommer att bli av en helt annan kaliber än de som rasar nu. Forskare hävdar att upphovsrätt och patent i framtiden riskerar att kriminalisera lärandet och att fördelarna är mycket mindre än skadorna de kan orsaka.

Det verkar som om politikerna redan har kommit på efterkälken.

No related posts.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>