Fyra-procentregeln kan ställa till det för Alliansen. Anna Dahlberg på Expressen frågar sig vad kan kan göra åt den borgerliga kannibalismen. Hon skriver:

En lockande livlina är förstås att bilda en valallians, det vill säga låta alliansen gå fram med en gemensam partibeteckning i valet. Det är en linje som bland andra Svenska Dagbladets politiska chef- redaktör PJ Anders Linder har drivit under flera år.
Själv är jag tveksam till den idén. I praktiken skulle en sådan valteknisk samverkan bli en manipulation av fyraprocentsspärren. Om man ogillar denna tröskel till riksdagen bör man verka för att ändra spelreglerna i stället för att kringgå dem.

Vi som gillar alliansen mer än de medverkande partierna håller inte med. Det är kombinationen som gett alliansen den spänst vi nu ser frukterna av. Därför vore det olyckligt om något parti försvann. Det skulle minska alliansens trovärdighet.

Risken är förstås att de små försvinner i moderaternas dominans. Därför gör Kristdemokraternas Göran Hägglund helt rätt när han föreslår att med hjälp av reklam föra fram sina åsikter. Helle Klein på Aftonbladet gillar det förstås inte. Med bonusfrågan i åminne vet vi att socialdemokrater gärna kastar sten i eget glashus. Det är lätt att glömma att socialdemokraterna i årtionden har haft ständig reklam i vår statstelevision. Fortfarande är Rapport väldigt alliansfientligt.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>