Statsminister Reinfeldt har uppmanat oss att handla svenskt i jul. Påståendet är lite förvånande och påminner mig om när Tahlén uppmanade oss att bojkotta Ericsson under ett 1:a majtal. Reinfeldts uttalande har kommenterats. Maria Rankka, chef för Timbro skriver:

Att vi som konsumenter skulle kunna ”shoppa Sverige ur krisen” genom att handla svenskt är en löjeväckande tanke. Hur tänkte statsministern? Det finns väldigt få hundraprocentigt svenska produkter idag. Trots det finns många jobb i Sverige.

Förvisso är det så. Försök köpa leksaker som inte är gjorda i Kina!

Ekonomistas får oss att förstå att det inte är så enkelt, vare sig man momsbefriar bilköp eller stärker den svenska ekonomin genom att handla svenskt:

I ett litet land med flytande växelkurs kommer finanspolitiska stimulanser att stärka växelkursen och därmed delvis gynna efterfrågan i utlandet snarare än i hemlandet. Är sådana läckage ett stabiliseringspolitiskt problem, eller är det kanske varje lands moraliska skyldighet att hjälpa till att stimulera världsekonomin?

Vad ska vi då göra? Min uppfattning är att vi bör skapa ett innovativt klimat i Sverige. Ta vara på alla duktiga människor inte minst alla duktiga invandrare och ge dessa de förutsättningar som behövs för att nya produkter och företag ska skapas. Allt för länge har vi, läs fack och sossar, hållit oss till storföretagen. Växtkraften finns hos de många små enligt min uppfattning.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

No related posts.

Tags: , ,

One Response to “Tveksamt om Reinfeldts ”Köp svenskt!” håller”

  1. Hmm, ska också tyskar köpa tysk, amerikaner amerikansk och kineser kinesisk? Hur ska man då förklara det för svenska företag som lever på export.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>