Teknikfientligheten hos de rödgröna är uppenbar. Socialdemokraterna har gett upp och anpassar sig till Ohlys och Wetterstrands aviga inställning till teknikutveckling.

I kärnkraftsfrågan är bara ett exempel. Där avsäger man sig 4:e generationen av kärnkraftverk trots att många av de problem som är förenade med den generation (2:a) vi har i Sverige är lösta (SvD).

Trots att världen skriker efter energi väljer de rödgröna att bortse från detta. Det är allvarligt för både den globala utvecklingen och för Sveriges möjlighet att hjälpa till. Vindkraft i alla ära men det löser inte världens problem..

Bilar är en annan fråga. Att försvåra användningen av bil påskyndar inte vidareutveckling av bilen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

6 Responses to “Teknikfientligheten hos de rödgröna är uppenbar”

 1. mikael i go:teborg
  augusti 11th, 2010 at 13:23

  Är verkligen de Röd-gröna teknikfientliga?
  Negawatt är absolut den billigaste energiformen.
  Enligt Helsingborgsföretaget Emotron så skulle svensk industri kunna spara in 20TWh om alla elmotorer som driver fläktar,kompressorer och pumpar styrdes med exakt varvtal med Frekvensomriktare.NFOdrives i Svängsta och ABB i Västerås är två andra företag som utvecklar och tillverkar Frekvensomriktare.Redan idag generar de svenska Fjärrvärmeverken 40TWh värme och från Kraftvärmeverk genereras det 13TWh el.Med Åmålsföretaget Opcon:s Powerbox teknologi så kan el genereras ur processvatten och ånga som överstiger 55 grader C.Uttemperaturen från Fjärrvärmeverken är 140 grader C då rörsystemet är slutet system.Med Opcon:s Powerbox teknologi kan ALLA sveriges Fjärrvärmeverk byggas om till Kraftvärmeverk så på 10 års sikt kan dagens 13TWh el mycket väl bli 3 gånger så stort.Idag är det Basindustrin (skogsindustri,kemi och stål) som framförallt vill ha ny kärnkraft.Men den svenska skogsindustrin med dess pappersbruk står inför total metamorfos.Basindustrin förbrukar totalt 32TWh el där skogsindustrin står för 20TWh och enbart c:a 10TWh används för tidningspappersproduktion.Sverige är världens 4:e största exportör av tidningspapper där 80% av produktionen går på export till övriga norden,Storbrittanien samt Tyskland.Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner.Enligt SCA:s VD Jan Johansson så finns det idag en överproduktion av tidningspapper i europa på nästan 2 miljoner ton.SCA:s styrelse beslutade i våras att fasa ut sin produktion av tidningspapper under de kommande 10 åren.Deras pappersbruk i Ortviken utanför Sundsvall är SCA:s tidningspappersbruk i Sverige.Nu, är tidningspapper inget stort produktsegment för SCA utan det är Hygienprodukter.StoraEnso och Holmen Paper är de två svenska företag som är mest beroende av sin tidningspappersproduktion.Den tekniska utvecklingen leder jsut nu till allt mindre intresse för nyheter i tryck.Denna utveckling kommer att eskalera kommande år.

 2. mikael i go:teborg
  augusti 11th, 2010 at 13:34

  I Sverige används 42TWh el för uppvärmning av bostadsfastigheter och andra fastigheter.Itakt med att allt fler svenska städer bygger ut sitt Fjärrvärmenät och bygger om sina Fjärrvärmeverk till Kraftvärmeverk och att allt fler villaägare investerar i Bergvärme och värmepumpar så minskar efterfrågan på el i uppvärmningssyfte.
  EU beslutade tidigt i somras att all nybyggnation av bostadsfastigheter senast från 2020 skall vara av Plusenergityp vilket innebär att dessa bostadsfastigheter dels skall byggas enligt Passivhusteknik (som för södra Sveriges del innebär 300mm isolering i golv mot mark,400mm isolering i alla ytterväggar samt 500mm isolering i tak) samt att dessa bostadsfastigheter kommer att förses med solceller.Solcellerna befinner sig i en enorm utveckling just nu där Tysklands Einspeisungsgesetz från januari 1990 skapar ett enorm efterfrågan på solcellsanläggningar i Tyskland.Spanien har tagit efter Tysklands Einspeisungsgesetz och Österrike står på tur att införa det.

 3. mikael i go:teborg
  augusti 11th, 2010 at 13:37

  Det svenska företaget Newbeam med deras formpressade träbalkar av flisad Asp står inför en enorm utveckling kommande år då Newbeams formpressade träbalkar ger minimal köldbrygga vilket är extra viktigt när man bygger hus som är som termosar i tjock isolering i alla ytterväggar,tak och golv.

 4. Det är bra att man försöker minska energibehoven och den utvecklingen hoppas jag fortsätter. Trots detta kommer inte världens energi att räcka till med bara dessa besparingar om vi på allvar vill att alla människor ska uppnå vår levnadsstandard.

 5. mikael i go:teborg
  augusti 12th, 2010 at 22:51

  Men gäller det Sveriges framtida energiförsörjning.Menar du på allvar att vi skall distribuera el till Indien från Sverige, eller vad?

 6. Varför inte börja med el till kolslukande Europa och teknik till Indien. Ni miljöpartister får mig att tänka på han som som ville ha en jordglob med bara Dalarna på.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>