Det fattas pengar i världen. Närmare bestämt den ofantliga summan av 2.200 miljarder dollar. Detta fastslogs nyligen i Davos. Av en tillfällighet finns de pengarna i Kina. Tillfällighet kanske är synd att säga. Kineserna har exporterat och sparat. USA har lånat och spenderat. På nya hus, på nya bilar, på nya statusprylar, på mycket som man egentligen inte hade råd med.

Att skylla skevheten i valuta- och varuflödena på de arbetsamma kineserna är som att skylla våldtäkten på den lättklädda flickan skriver Niklas Ekdal i senaste numret av Axess. I en utmärkt artikel beskriver Niklas Ekdahl vad vi kan förvänta oss av framtiden. Den anglosaxiska idealen minskar i betydelse och istället får vi se mer av tråkiga ismer som socialism, protektionism, merkantilism och islamism.

Effekten av att Asiens överskott av pengar sugs till USA och att protektionismen ökar är minskade investeringar i utvecklingsländerna, vilket i sin tur innebär ökad oro i världen.

Sverige och andra små länder får mest sitta på läktaren och titta på. På mig låter det som om socialdemokrater och alliansen borde ta sig i kragen och samarbete istället för att slås om makten. Problemet är bara att vänstern inom socialdemokratin ser socialism som lösning på allt elände.

Kinas premiärminister Wen Jiabao, som höll ett mycket bra tal i Davos, är väl medveten om situationen. DN och SvD relaterar båda idag hans uttalande om den amerikanska ekonomin:

Vi har lånat ut enorma belopp till USA. Naturligtvis är vi oroliga för säkerheten i våra tillgångar, tillade han.

Vi kommer nog snart se att kampen om råvarutillgångarna kommer att hårdna.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>