Dokusåpan Assange håller på att utvecklas till svensk rättsröta i och med att det gått prestige i ärendet. Överåklagaren Marianne Ny är tydligen inte mogen sitt ämbete. Visserligen fick hon stöd av hovrätten med hjälp av hovrättspresidenten Fredrik Wersäll, tidigare riksåklagare.  Själv verkar inte Ny tro att bevisen räcker för åtal, men häktas ska han!

Tydligen är Beatrice Ask involverad, vår justitieminister som vill att bara antydan ska räcka för att skicka rosa kuvert.

Brita Sundberg, tidigare lagman och docent i folkrätt drar sig inte för att i Newsmill beckna detta som bisarr dokusåpa. DN hoppas att han behandlas juridiskt rätt i Sverige men påpekar samtidigt att: Republikanernas Sarah Palin tycker att Assange ska ”eftersökas på samma intensiva sätt som talibanerna”. Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten, anser att Wikileaks grundare är en terrorist och ska behandlas som en sådan. Och USA:s försvarsminister är alltså lätt­ad över att han är fast.

Aftonbladet tycker sig se en större komplott och en fortsättning på tendensen kring Ipred oich FRA nämligen att begränsa friheten på Internet och skriv er: Nu hänger det på dem, alla hackers och pirater. Om inte de klarar av att mobilisera sin motståndsrörelse riskerar friheten på internet att gå förlorad. Hackergruppen verkar ha läst artikeln och slog till mot aklagare.se enligt tidningen. (Den är visst fortfarande nere!!)

Komplott eller inte, men Pirate Bay rättegången visar hur lätt vårt domstolsväsen anpassar sig mot intressen där USA är inblandad. Blir Assange utlämnad till USA kan vi nog börja tvivla på rättsäkerheten i Sverige. Rick Falkvinge, ledare för Piratpartiet, är oroad över vårt ointresse för frihet och säkerhet på nätet. Idag är det helt ok för FRA att veta allt vi säger i slutna rum men det är straffbart att känna till vad myndigheter säger i slutna rum. Detta tål verkligen att diskuteras. Eller hur Beatrice Ask? Som HAX skriver:

USA har drivit på den svenska fildelningslagstiftningen.
Samtidigt är USA oroat för att sådant kan gynna Piratpartiet.
USA ser alltså Piratpartiet som ett problem. Och har åsikter om vilka partier svenska folket skall rösta på.

UPPDATERING: – Jag vill göra klart att jag inte har utsatts för några som helst påtryckningar av politisk eller annan karaktär. Jag agerar som åklagare med anledning av misstankar om sexualbrott som begåtts i Sverige i augusti. Svenska åklagare är helt självständiga i sitt beslutsfattande, säger Marianne Ny.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , , ,

5 Responses to “Svensk rättsröta”

 1. Hur är ASK inblandad?

 2. Brita Sundberg-Weitman skriver på Newsmill: Hanteringen påminner inte så litet om justitieministerns idé att skicka gredelina polisbrev hem till misstänkta sexköpare ”så att frun eller grannen får reda på det”.

  Man borde nog ha utrett lite mer innan namnet släpptes.

 3. Hur i helvete kan man häkta någon där man knappt har bevis?

  Sverige är ett sjukt land.

 4. Han ska förhöras, då behövs inga bevis. Sen fattas beslut om åtal, men för att kunna göra det måste Assange förhöras eftersom bevis saknas. Det troliga är att han kommer att släppas rätt omgående, men rättsapparaten måste mala klart först.
  Så Sverige är inte alls sjukt. Polis och åklagare har en förbannad plikt att utreda.

 5. Mmm ska bli kul då och se vad för kalle anka stek man får ur denna cirkus.

  Rätt att utreda?

  Ja man kan ju så tycka.

  Här finns något bättre och stoppa snoken i.

  Vart är utredningarna?

  corruptio.blog.com

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>