STIM har man bara hört pratas om utan att bry sig vad för slags organisation det är. Att STIM applåderar IPREDlagen kan man läsa om på deras hemsida. Genom IPREDlagen får STIM en oerhörd makt som lätt kan missbrukas.

Rick Falkvinge (Piratpartiet) verkar ha upptäckt ett fall där STIM redan idag missbrukar sin makt. Han skriver:

En helt vanlig kvarterspizzeria, bortsett från en liten detalj som inte syns utåt. Personerna där har valt att ta strid mot STIM, som är byrån som samlar in pengar från affärer som spelar musik för sina kunder. STIM har kontaktat pizzerian och kräver pengar för den musik som spelas på pizzerian.
Det finns bara en hake. Den här pizzerian spelar ingen musik.
Det skiter STIM i, och skickar fakturor ändå. Pizzerian skiljer sig från sina kollegor, och tar hellre strid än betalar. Den senaste turen är att pizzerian är stämd inför tingsrätt – i Stockholm! – så att ägaren kommer att behöva åka till Stockholm från sin pizzeria i Malmö och bevisa för tingsrätten att de inte har en radio.

Sant eller inte ser vi en effekt, som kommer att påverka alla, nämligen att det är upp till den anklagade att försvara sig. I normal rättssäkerhet är det upp till åklagaren att bevisa att man brutit mot lagen, men här är det tydligen omvänt förhållande.

STIM har resurserna och kan mycket väl plantera ett virus hos vem som helst med uppgift att göra en olaglig nedladdning för att därefter stämma de personer man inte gillar. (Viruset kan STIM själv plocka bort genom ett annat virus).

Partier i alla läger Vakna upp! Om pizzerian vinner i tingsrätten då är det uppenbart att Piratpartiet behövs. Tills vidare hoppas jag dock på att Alliansen tar sitt förnuft till fånga.

SvD tänker i alla fall inte lägga det till handlingarna kan man förstå av Sanna Raymans ledarblogg.

För inte så länge sedan skrev jag om det faktum att 2008 var ett år då integriteten hamnade i stort fokus. Det är ganska sorgligt. 2008 började ganska bra, med Integritetsskyddskommitténs betänkande. Sedan gick det som bekant utför…

Jonas Nordgren är en annan som fått nog och sitter utanför riksdagshuset och demonstrerar. Tufft gjort i kylan.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

3 Responses to “STIM är en fara för rättssäkerheten”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Maratonprotest mot FRA « Christian Engström (pp)
  2. Effekten av IPREDlagen blir bara värre och värre
  3. SickSack » FRA-protest av Jonas Nordgren

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>