Politiker brukar säga att framtiden ligger hos småföretagarna. Det mesta är tyvärr munläder. Socialdemokraterna och facket har lärt oss att det är bara stora företag som räknas. Den lärdomen sitter fortfarande fast förankrad hos oss alla. Skattemyndigheterna betraktar egenföretagare som misstänkta skattesmitare har har infört regler som endast stora företag med jurister klarar att handskas med.

Merit Wager har en kolumn i SvD. I sitt senaste inlägg tar hon upp frågan om egenföretagarnas villkor.

Det är obegripligt att ingen svensk regering, vare sig socialdemokratisk eller borgerlig, har orkat göra något för att förbättra de urusla villkor som råder för enskilda näringsidkare och som gör att de befinner sig i ett ständigt utanförskap.

Nu har politikerna chansen. Bråken i Rosengård skulle kunna vara en avstamp till något bra. Kraften vi ser där skulle istället kunna tas omhand i egna företag. Affärsidéer finns. Jag har skrivit om några som Vinnova och Nutek tror på.

Skattetrycket måste sänkas från nuvarande ca 65 procent till mer ”normala” 30-35 procent, så att egenföretagare kan försörja sig helt och hållet vitt. De ska kunna ta två veckors semester istället för ingen semester alls. De ska inte vara tvungna att jobba när de är sjuka för att deras sjukpenninggrundande ersättning vid sjukdom beräknas på nettointäkten, och de ska kunna vara föräldralediga på åtminstone liknande villkor som anställda

Visst har Merit Wager rätt. Men det också här problemet finns. Folk söker trygghet och tror att de rödgröna trots allt är bättre för därifrån får man bidrag. Jag blir alltid så förundrad över att Norrland med sina många entreprenörer röstar på bidragslinjen. ”Det kan bli sämre tider” svarar de när man frågar.

Men ,som Merit säger, alliansen kan ändra på detta. egenföretagare måste jämställas med andra grupper när det gäller trygghet. Storföretagen räds inte att komma med krav på stödåtgärder när det går dåligt, men vad som händer med de mindre företagen är det ingen som bryr sig. Alliansen måste sätta ner foten!

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Småföretagen är vår och Rosengårds framtid”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ta tag i arbetsrätten och underlätta för småföretagen!
  2. Forskningsrapport om Rosengård

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>