FRA tillhandahåller informationssäkerhetstjänsterVi har nog inget annat val än att acceptera övervakning. Problemen kommer om övervakningen missbrukas. I Putinland skulle jag bli livrädd och nu strävar Ohly efter mer makt i de rödgröna, Huua!!

Det verkar annars vara en kompakt ovilja mot all form av övervakning. DN skriver:

Men lagar måste byggas för framtiden och för att säkra vår rätt till privatliv även vid mindre trevliga regimer. På flera håll i Europa finns högerextrema partier, med svaga demokratiska instinkter, representerade i regeringsmakten. Det finns rätt många grupper man kan tänka sig att de skulle vilja registrera. Och man ska minnas att det inte är länge sedan en svensk regim ägnade sig åt omfattande åsiktsregistrering.

Rick Falkvinge (pp)som kan ske mest försvarar den personliga integriteten skriver:

Polisen ska alltid kunna få ut abonnenten bakom en IP-adress, även vid småbrott som förtal och olovlig körning, utan att blanda in någon domstol eller juridisk mellaninstans. Ett uttryckligt skäl är att polisen ska kunna jaga fildelare.

Upplevelseindustrins befogenheter med hot a la maffia som verktyg förskräcker. I SvD läser vi:

I Sverige gör nu IFPI klart att ambitionen är att genomföra en liknande blockad i Sverige. – Vi har samma planer som danskarna. Det som händer nu har stor betydelse och ger även andra länder vägledning i frågan, säger Lars Gustafsson, vd på svenska IFPI till SvD.se.

Hur man kommer förbi en ev. blockad kan vi läsa här.

Att polisen (och enbart polisen) får de befogenheter som behövs föra att jaga kriminella tycker jag är ok. Jag anser som MinaModeratakarameller att polisen ägnar sig åt med någon urskiljning att jaga bovar. Hennes undran om det är fildelning att låna ut en bok eller skiva till en vän är en bra fråga.

Både polis och militär behövs och det är klart att de ska ha de rätta befogenheterna. HAX kommer med ett mycket bra förslag:

Jag anser att man skall lägga ner FRA. Ren militär signalspaning kan skötas av försvaret. Och avlyssning som gäller kontraspionage och landets säkerhet kan hanteras av Säpo.
…….
Militären och polisen får vad de behöver. Och FRA-shopen stängs för gott.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

3 Responses to “Ska vi acceptera övervakning”

  1. ”Jag anser att man skall lägga ner FRA. Ren militär signalspaning kan skötas av försvaret. Och avlyssning som gäller kontraspionage och landets säkerhet kan hanteras av Säpo.”

    Nu är jag emot all form av godtycklig avlyssning, men Säpo kan inte lyssna och använda datamining utan infrastruktur för det. Det är det FRA ger dom. De vill ju ha möjligheter utöver att förfölja dom rent fysiskt och på öppna internet-forum. Det räcker inte att lyssna på deras telefoner och titta på telefonernas positionsdata. Frågan är ju snarare varför vi fortfarande har brevsäkerhet. Ska man komma med massor paranoida argument måste det ju vara jättefarligt att ha. Det är skamligt med myndigheter som FRA som arbetar med auktoritära staters myndigheter som NSA. Där dom inte har någon form av fungerande ansvar mot Kongressen. Här har vi en tydlig maktfördelning och möjlighet att utkräva ansvar från den styrande grenen (regeringen), det vore rimligt att vi bara arbetade med liknande länder i känsliga frågor, dvs inte många. Över huvudtaget bör man se USA som en fallerad diktatorisk skuldtyngd stat och ekonomi, som vi behöver börja fundera på hur vi ska klara oss utan. Och om vi ska börja ge de bistånd.

  2. Nu har de väl visat sig att SÄPO och motsvarande organisationer behövs. Att dessa har samarbete med varandra verkar naturligt. Att utesluta USA vore dumdristigt.
    Vad jag motsätter mig är att systemen kan användas på felaktigt sätt som t.ex. i jakt på fildelare, i jakt på det fria ordet osv. Systemen kan också användas för att hindra kunskapsspridning.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rick Falkvinge (pp) » Polismetodutredningen utplånar privatliv på nätet

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>