Underleverantörerna slås nu med minskad efterfrågan, osäkra betalningar och en oviss framtid. Inget höjdarscenario. Under rekonstruktionen sker visserligen all leverans mot kontant betalning, men de har redan levererat i tre månader utan att ha fått betalt.

GM lovar visserligen, men hälften av Saabs underleverantörer är GM fabriker och hur man bollar med pengarna inom koncernen är bara en kosmetiskt fråga. Den enda säkerheten för de som står utanför GM har är att deras leveranser är unika och betydelsefulla för GM. Då vågar GM inte misshandla dessa leverantörer. Å andra sidan går GM i konkurs har detta inte heller någon betydelse.

Jag tycker att Metall istället för att vara populistiska tillsammans med socialdemokraterna skulle hjälpa dessa underleverantörer med lån så att de inte får likviditetsproblem. Jag är säker på att detta också skulle välsignas av regeringen.

Det är fler än jag som har tröttnat på Metalls och socialdemokraternas röstfiske, Sydsvenskan skriver:

Socialdemokraterna är snabba att utnyttja turbulensen för röstfiske.
”Först svek regeringen de 4 000 anställda på Saab. Nu får man inte vända ryggen till de 15 000 som arbetar hos underleverantörerna”, skrev partiets näringspolitiske talesman Tomas Eneroth i ett pressmeddelande igår.

Kritiken är hård, men knappast rättvis. Det är inte regeringen och skattebetalarna som bär huvudansvaret för Saab, utan företagets ägare påpekar Sydsvenskan. Metall hänger dock på i populism och skriver:

Stefan Löfgren säger att nu har regeringen möjlighet att omvärdera sitt beslut och hjälpa Saab ekonomiskt via lånegarantin.
- Vi måste se det goda i denna situation. Nu finns det möjlighet till att stärka Saab och fordonsindustrin i Sverige. Hoppas regeringen inser det.

Snabbt verka Metall ha glömt sitt uttalande att de själva aldrig skulle satsa sina 6 miljarder i ett riskfyllt Saab!! Stefan Löfgren kanske borde läsa Aftonbladet som säger sig ha läst affärsplanen och är helsäker på att nu kommer vändningen. In med pengarna Stefan och du blir nationalhjälte!

Nu är Stefan Löfgren och Metall klokare än Aftonbladet som ropar efter fler läsare så insatsen skall nog göras mot de underleverantörer som inte ingår i GM koncernen. De kommer oförskyllt att ha det kämpigt.

GP har gjort en sammanställning vad andra tidningar tycker och sammanfattar läget med:

Press: ”Saab är bankrutt, finito”

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>