http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/anstaellningsstopp_ett_hinder_foer_raettegaangBråkstakarna i Rosengård går fria (SvD) med hänvisning till rättssäkerheten. En rättssäkerhet som inte gäller för fildelare. Dessutom kan man fundera över vad som är mest kriminellt.

Det är väl bra att vi är ett rättssäkert samhälle men då borde det gälla för alla innevånare. I fildelningsfallet behöver man inte ha utfört handlingen för att bli dömd. Det räcker med att man äger internetkopplingen. I Rosengård var man på plats men man är osäker på vem som har utfört handlingen.

Om vi överför fildelningen till yxmord så innebär detta att den som äger yxan fälls inte den som utför mordet. Denna rättsosäkerhet innebär stora fördelar för film- och musikindustrin. För dem räcker det med att hota. Vem vågar ta en civilrättslig process med den rättsosäkerheten?

Samma rättsosäkerhet planerar man införa för parkeringsböter. Får man sin bil stulen är det bilägaren som betalar, inte tjuven. Vad har det sunda förnuftet tagit vägen. Nämndemännen skulle vara en garanti för sunt förnuft, men som SvD visar är de inte ens medvetna om när de är jäviga.

Varför räcker det inte med att man äger internetkopplingen? Därför att det kan vara någon annan som använder datorn. (Jämför bråkstakarna som säger att det var inte jag utan någon annan).

Någon annan i datorsammanhang behöver inte vara en familjemedlem. Det kan vara någon som hackat sig in på nätet (jmf tjuv som stjäl bil) eller ett virus som utför nedladdningen och sedan skickar den till den som planterat viruset. Viruset hittar man aldrig för det förstör sig själv efter nedladdningen.

Virus är särskilt obehagligt eftersom den maffialiknande underhållningsbranschen mycket väl kan plantera virus för att därefter stämma individen (skulle aldrig hända va!!).

Det har skrivits massvis om den kommande rättegången mot Pirate Bay. Många kloka saker som jag hoppas att man från myndighetshåll tar hänsyn till. Detta är ingen tjänstemannafråga med koppling till underhållningslobbyn. Det är en politisk fråga som ger en bra fingervisning om vad för slags politiker man är.

Att läsa: Rick Falkvinge om rättegången, Emma om nämndemännen, Mary om att Norge stämmer Sverige, Oscar Swartz om kriget mot Människan och Anna Troberg om att vi gå med i Piratpartiet.

Jag avslutar med Säfflemannens snillrika slutsats:

Dagens briljanta formulering. Kommenterat av ”Tobbe” på Gudmundsons blogg:

Självcensur och nedmonteringen av yttrandefriheten är en logisk följd av ett multietniskt samhälle, då statens viktigaste uppgift blir att dämpa och parera etniska revirstrider. Nivån på yttrandefriheten i samhällsdebatten kommer att sättas av den mest kränkta gruppen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>