Jag delade ut ett Grön kort igår till Watz och Damberg igår för att de höjde ribban i socialdemokraternas vårdprogram. Naturligtvis poppade motståndarna genast upp och sa att vi är bättre.

Birgitta Maria Rydberg Wallhager båda FP och landstingsråd skriver idag på SvD Brännpunkt:

Så synd att nytänkandet inte utsträcks till det egna landstinget, där centralism och politikerstyre går före patientmakt.

och hugger sedan till med:

Mer pengar är alltid deras lösning för varje verksamhet, även för sjukhus som gått med underskott i åratal oavsett hur mycket pengar de redan har fått, utan idéer för hur organisationer kan förändras med patienterna i centrum.

Fenomenet känns igen även i industrin och har namnet ”Not Invented Here” syndromet. När industrier talar med varandra är parterna ovilliga att berätta allt därför man är rädd att den andre partnern stjäl idén. Det är då de mer erfarna påminner om att det inte alls är farligt att berätta vad man vet. Den andra partnern kommer inte att stjäla utan istället säga ”att det där kan vi göra mycket bättre”. Idén kom alltså från fel håll eller ”Not Invented Here”.

Samma sak ser vi i politiken. Det är sällan man hör ”vilken bra idé” utan man hör ”vårt förslag är bättre”.

Så man måste uppenbarligen skilja på sak och makt i politiken. I landstinget gäller makt. Det är först utanför maktens korridorer idéer kan diskuteras och blötas. Finns det organet?

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>