Det är svenskt så det förslår. Pensionärerna är på krigsstigen därför att de som arbetar får ett skatteavdrag som inte pensionärer får ta del av. Jo om de arbetar förstås, men inte annars. För att få gehör skriker man ut att pensionärerna fått det sämre! (PRO på Brännpunkt SvD)

Nu finns det ju ett enkelt sätt att råda bot på denna oordning. Det är bara att ta bort jobbskatteavdraget. Vips har de arbetande fått det lika dåligt som pensionärerna, men pensionärerna har relativt fått det bättre.

Så fungerar avundsjukan i Sverige. Ingen ska få det bättre än någon annan. Då är det bättre att alla får det sämre. På vilket sätt detta gynnar pensionärerna förstår jag inte, däremot förstår jag att ju färre som arbetar ju sämre blir det för pensionärerna.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

10 Responses to “Pensionärer unnar inte andra att få det bättre”

 1. Det här är ändå bara ett ytterst tillfälligt och övergående ”problem”. När regeringen väl avskaffat den allmänna pensionen, så kommer ju de nuvarande pensionärerna integreras i arbetsmarknaden och omfattas av regeringens arbetslinje. Och då får de ju samma skatteavdrag som alla andra.

 2. Jag fattar inte hur du räknar!
  Pensionerna ska sänkas från nästa år! Vi pensionärer betalar mer skatt än förvärvsarbetare. Känner du till det? Om jag som pensionär lyckas med att hitta något extra för att förbättra ekonomin får jag betala full skatt för extrainkomsten! Inkomsten läggs ihop med pensionen! Jag har haft samtal med skattemyndigheten om detta, så det är inget jag själv hittar på. Ta och kontrollera innan du bloggar om något som du inte känner till!

  / Ingvar Persson-70 år

 3. Hela syftet med jobbskatteavdraget är att öka skillnaden i levnadsstandard mellan den som arbetar och alla vi andra som är tärande (sjuka, gamla, abetslösa, föräldralediga osv). Detta kan uppnås på två sätt. Ett som låter fint (jobbskatteavdrag – även kallat straffbeskattning av sjuka, gamla, arbetslösa och föräldralediga). Och ett sätt som inte låter lika fint (sänkt skatt för alla men sänkta ersättningsnivåer i sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, pensioner osv). Man kan också kalla det för Orwellskt nyspråk, dvs ett vackert ord för att beskriva något som egentligen är negativt.

 4. Du kan väl ändå inte mena att det är negativt att arbeta? Det är väl ändå så att ju fler som arbetar desto mer resurser finns att fördela till de som inte kan arbeta eller till pensionärer. Om fler kommer till arbete om det finns en morot borde därför vara bra. Tyvärr har vi avundsjukan i Sverige att brottas med.

  Nu kan ju allt lösas elegant om ni vill. Ta bort jobbskatteavdragen så får pensionärerna det bättre, inte i mer pengar men relativt.
  Alliansen har ju sänkt skatten för pensionärer i två steg. Av rättviseskäl måste också den sänkningen bort.
  De som får betala är kvinnorna i lågavlönade yrken men det känner ni säkert till. Huvudsaken är att pensionärerna får det relativt bättre, vilket vi nu har uppnått.

 5. Naturligtvis är det inte fel att arbeta. Sverige har väl nästan världens högsta sysselsättning, det finns inget annat land där så många verkligen arbetar (och det uppnådde vi innan Högeralliansen nådde maktens grytor). Men, inkomster ska beskattas lika. Du ska inte straffbeskattas för att du har blivit gammal, för att du blivit sjuk, för att din arbetsgivare har gått i konkurs eller för att du blivit förälder. Däremot är det fullt rimligt att försäkringen (sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, pension osv) inte utfaller med 100% av arbetsinkomsten. Men det är fusk när man fifflar med nivåerna som jobbskatteavdraget är. Systemet har utformats som det har just för att dölja att syftet är att öka inkomstskillnaderna mellan den som jobbar och den som inte kan jobba. Tycker du att sjuka, gamla och arbetslösa tjänar för mycket? Säg då det och sänk nivåerna. Men syssla inte med Orwellskt nyspråk, för det är vad ”jobbskatteavdraget” är.

 6. Rolf Erikson!
  Hör upp!
  Tänk efter!
  Du får 10.000:- netto i pension.
  Bostaden kostar drygt 5000:- i månaden.
  Då har du 5000:- kvar till mat, kläder, läkarbesök, försäkringar,
  bensin, elräkningar, tandläkare etc…
  Detta året har det mesta blivit dyrare. Folk ”roffar åt sig”.
  Du talar om avundsjuka pensionärer! Det är ju löjligt!
  Man är helt enkelt tvungen att försöka hitta något sätt att tjäna extra utöver pensionen. Då beskattas man mer än en som har fast inkomst. Tycker du det är rätt? Man vill ju helst inte ligga samhället till last med socialbidrag.
  CITAT: ”Alliansen har ju sänkt skatten för pensionärer i två steg”.
  Suck!

 7. OK, jag förstår att inte alla gillar arbetslinjen.Kämpa för högre pensioner istället för att vara nöjd med att det är lika för alla.
  Diskussionen uppstod därför att någon fick det bättre. inte för att pensionärerna fick det sämre. Att pensionen inte följt med kostnadsläget är inte bra, men det är en annan fråga.

 8. Att pensionen är låg är en annan fråga. Den blir ju dock inte lägre för att några får det bättre. Kämpa för högre pension istället för lägre skatt. Skatten kommer nog dessvärre att höjas nu när de rödgröna fått luft under vingarna.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Drevet fortsätter i lånta fjädrar… « Olssons Blogg
 2. Trygg arbetslöshet är bättre än arbete

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>