Dick Erixon vill att vi säger ifrån när det gasledningen i Östersjön. Han skriver:

Varken ryssar eller tyskar räknar med att Sverige inte utgör något som helst problem när det gäller att bygga gasledning i Östersjön. Sverige är en dörrmatta. Helt oväsentlig. Vi har ingen röst, överhuvudtaget.

Sanningen är väl att vi anser oss inte tillhöra EU. Åtmionstone får man intrycket när partierna tävlar om vilka som skickar flest EU kritiker. Vi borde säga ifrån även om det knappast har någon inverkan. I brist på kärnkraft finns gasen där och ingen politiker i de stora länderna villa att deras väljare skall frysa.

Vad som är obehagligt är att Europa är så beroende av Ryssland för sin energiförsörjning. Det är dags att lägga miljörörelsens drömmar i byrålådan. Merit Wager är i alla fall hoppfull:

Det är dags att fundera över – och att seriöst och realistiskt diskutera – nödvändigheten av en utbyggnad av kärnkraften. Om vi vill ha energi som gör att vi kan bibehålla och kanske också öka vår levnadsstandard, alltså.

Något som jag själv också tycker.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

3 Responses to “Om EUs energiproblem”

 1. Det är jobbigt när verkligheten uppenbarar sig. Ryssland har gas att sälja och de kan göra det utan att Svergie ger sitt tillstånd.
  Varför skulle Svergie ha en öveprövningsfunktion för affärer mellan andra länder?

  Att intresset för EU är svagt kan bero på att vi fär veta så lite om länderna i Europa, om vad som händer där, vi är liksom oss själva goda nog.

 2. Ja det är inte ofta som Rapport presenterar något från EU. Rapport liknar mest Landet Runt nuförtiden. Det är synd att inte Euronews visas i Sverige. Har själv parabol och kan se den.

  Ingen överprövning men det vore bra om EU har en gemensam energistrategi.

 3. Nord stream gasledning planeras att dras genom Finsk teritorium
  ocuperat av Ryssland.Och är så enligt folkrätten Finland var genom tvång tvungen att avstå områden i karelen,salla samt tre öar i finska viken.Sverige ska inte medverka till brott enligt folkrätten.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>