IPRED-lagen innebär att man måste skydda sig. Inte för att jag fildelar, därtill är min bandbredd för liten, utan för att min dator kan bli utnyttjad av andra. Sedan är det ju lite otäckt att upplevelseindustrin utan skrupler går in och läser min dator för att se om jag fildelar. Vad gör de med all information de samlar. Inte vet jag, men några Guds änglar är de förvisso inte.

Utöver bra lösenord och kryptering behöver man vara anonym på nätet eftersom det är datorinnehavaren som fälls inte grannen som utnyttjad din dator. Jag ställde frågan för några dagar sedan. Några svar tyder på att de inte har förstått att det är innehavaren som fälls.

Anonyma tjänster börjar dyka upp. Relakks skriver om sin tjänst:

Utan anonymisering och kryptering är alla Dina aktiviteter på Internet möjliga att spåra och kartlägga av en rad aktörer, t ex de olika webplatser du besöker och din internetleverantör, men även olika myndigheter och organisationer.

De slår nu mynt av situationen och tar betalt av sina kunder. Tor är ett annat gratis exempel. Tekniken går, kortfattat och förenklat, ut på att låta användarna skicka sin trafik via andra servrar och på så sätt behålla sitt IP-nummer för sig själv. Men hur säkert är det. Någon som vet?

Tommy Johansson har tittat i kristallkulan och skriver:

  • BitTorrent: Själva fildelningsnätverket BitTorrent är inte speciellt anonymt. Men det går att göra anonyma klienter med hjälp av proxys. Problemet är väl egentligen bara att det kostar en hel del att tillhandahålla sådana servrar. Vi kan nog räkna med att The Pirate Bay, eller några andra, kommer med en anonym torrentklient framöver.

  • Internetleverantörer: Det kommer att reta gallfebern på många, men jag tror inte vi är långt ifrån att Internetleverantörer erbjuder anonyma tjänster. Jag är inte hundra procent säker på hur lagarna är vad gäller registrering av sina användare, men om det hindrar ISP:erna från att själva erbjuda tjänsten kommer de att ha samarbeten med exempelvis Relakks för att låta sina kunder bli anonyma via tredjepart.

  • Kryptering: Ett sätt att göra det svårt att övervaka är att kryptera trafiken. Det gör dig inte anonym, men det gör det väldigt svårt att övervaka för den som vill. E-postklienter, IP-telefoni, chatt och så vidare. Tillverkarna lär lägga in kryptering i sina klienter och pusha för detta. Skype krypterar exempelvis sina samtal , till stort förtret hos bland annat italienska polisen.

Utöver upplevelseindustrin kommer staten att läsa genom FRA alla dina email, kommer att hålla reda på var du är genom din mobil osv. Rick Falkvinge på Piratpartiet ser en ljusnande framtid för sitt parti tack vare att Alliansen nu genomför Bodströmsamhället. Han skriver:

Det här försprånget (inom IT) har politikerna helt schabblat bort. Vi kunde haft Google här. Vi kunde haft nästa generations kunskapsindustrier. Kulturdistribution. IMDB. Utöver att ha varit världens politiska centrum för det pågående strukturskiftet, så kunde vi också ha varit det ekonomiska.

Vi är inte ensamma med de här problemen vilket Emma i Opassande visar.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>