Musikbranschen utnyttjar sin monopolställning men gömmer sig under upphovsrättslagen. Tillverkningskostnaden via nätet är betydligt billigare än att producera en CD. Tänk om vår TV eller bärbara skulle prissättas för vad det skulle ha kostat att montera samma funktioner för 10 år sedan!

Att TV och bärbara tillverkarna tvingas anpassa priset efter tillverkningskostnaden beror på att det finns konkurrens. För musikbranschen finns det ingen kopia av en uppbackad artist och därmed ingen konkurrens. Priset kan hållas uppe och vinsten ökar dramatiskt.

Allt hänger på att det inte får var för många artister och att dessa inte slår bakut och säger att de vill ha en del av den större vinsten. Genom att begränsa tillgängligheten ser man till att inte få för många artister (kombinerat med att man köper upp sina konkurrenter))

SvD diskuterar upphovsrätten idag. Det är bra om den nu kan diskuteras på allvar under Pirat Bay rättegången. Jag har tidigare varit kritisk till att en lärare skriver en bok på arbetstid utifrån kunskaper som skattebetalare har möjliggjort för att sedan sälja den dyrt. Tidigare kostade det pengar att få verket utgivet så att studenterna kan ta del av det. Det var vettigt då att man fick betala något för boken, men nu kan de själva ladda ner materialet till minimal kostnad.

Staten bör ta tag i frågan. Jämför med läkemedel, där staten i första hand vill att man köper en billigare version. Staten bör ställa krav på att musikbranschen måste tillhandahålla billigare kopior på nätet, att musikbranschen inte får 100 % binda upp en artist. (jämför statens krav på chiptillverkare där Intel måste acceptera konkurrens). Musikbranschen kan lätt kompensera sig med att jobba med volym och fler artister till allas belåtenhet.

Rättegångens 1:a dag blev inte den fars som kanske många trodde. Förhoppningsvis leder den till att upphovsrätten diskuteras under de kommande 5 åren rättegången förväntas pågå. Man kan alltid hoppas. HD tror att branschen till slut kommer att vara tacksam för den diskussionen och påminner om Radio Syd. Under tiden kan vi följa bevakningen av rättegången som görs av många t.ex. Oscar Swartz och Rick Falkvinge .

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Musikbranschen utnyttjar sin monopolställning”

  1. Vilken nivå!
    Skivbolagen har väl inte kidnappat artisten. Beslutet att ligga hos ett skivbolag eller inte är väl för farao frivilligt.
    Ska staten bestämma vad jag skall göra med min musik eller ta betalt eller kanske skall du det..

    /Pelle

  2. Allt är frivilligt och jag tycker att du själv ska bestämma vilket pris du vill ta.
    Detta är nog inte så lätt att säga nej till bolagen eftersom resurserna finns där. De som ratas av bolagen har det säkert mycket svårare att nå ut med sin musik. Om bolagen blev tvungna att köra på bred volym skulle det gagna fler artister.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>