Efter att varit på en flygtur med Ohly och hans ytterlighetsparti har Mona Sahlin landat på säker mark. Äntligen, säger jag, kan man börja tro på socialdemokratin igen och att partiet tänker på vad som är bra för Sverige.

Får man nu bara bort lobbyisterna från LO kan S och MP skörda framgångar till nästa val. Det var ju en befängd idé att det förra kommunistiska partiet skulle sköta utrikesfrågorna. Lika befängt var det att socialdemokraterna skulle vara ett parti bara för de som inte hade något arbete.

Afghanistan är ingen lätt fråga. Terroristhotet i Göteborg kanske får oss att vakna upp. Det finns människor som är beredda att offra sig själva för chansen att få komma till himmelriket. Kristna i Irak mördas därför att det enligt samma människor tror på fel himmelrike. Om vi genom vår insatser i Afghanistan kan visa att alla människor är lika mycket värda bekämpar vi terrorismen i sin linda.

Med överenskommelsen har Mona Sahlin påbörjat marschen mot ett större inflytande i svensk politik. Det är välkommet. Peter Eriksson representerade miljöpartiet i uppgörelsen. Det var nog ingen tillfällighet. Han har redan som kommunalpolitiker varit en pragmatiker. Ändå måste det vara skönt att slippa fotbojan som Ohly representerade.

Förhoppningsvis är nu vänstern och sverigedemokraterna förpassade till garderoben där de hör hemma.

De flesta drar en suck av lättnad. SvD skriver: alla kan beskriva sig som vinnare. DN är inne på en liknade tankegång och skriver: Måndagens uppgörelse innebär parlamentariskt sett en återgång till traditionen.

Mona Sahlin får det dock inte lätt. Aftonbladet driver avgångsfrågan. Med sådana vänner behöver man inga fiender kan man tycka men hon behöver nog göra ett offer för att visa att hon styr partiet. Thomas Östros gör ju ingen människa glad så varför inte offra honom?

Bildt välkomnar också traditionen att vi har en bred uppgörelse i utrikesfrågorna och ser fram emot kommande diskussioner. 

De senaste veckornas fördjupade diskussion om de utmaningar det internationella samfundet möter i Afghanistan tycker jag har varit mycket bra. Ju mer vi ser nyanserna i bilden och komplexiteten i utmaningarna desto större är möjligheterna att forma en politik som kan leda framåt.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

One Response to “Mona Sahlin har äntligen landat”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Så här klarar sig Mona Sahlin

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>