Jag tittade också på Agenda och snacket med Helle Klein och Niklas Ekdal och häpnade över Helles oresonlighet. Makten framför allt och det finns inte en chans att de rödgröna skulle komma överens med alliansen i energifrågan.

Niklas Ekdal skriver i DN att socialdemokrater i jakt efter makt vill vara mer miljöpartister än miljöpartisterna. Han skriver:

Om De gröna dikterar energipolitiken – på tvärs mot vad LO, SSU och en majoritet av väljarna tycker – hur blir det då på andra områden?
Ska vänsterpartiet bestämma om skatterna, skolan och försvaret, medan miljöpartiet tar hand om energi, jordbruk och EU?
En sådan ideologisk profil skulle skära sig mot det mesta som Mona Sahlin tidigare har stått för. Det blir ett helt annat politiskt alternativ än vad socialdemokraterna så framgångsrikt gick till val på 1994, 1998 och 2002.

Om man vill skulle det vara ganska enkelt att bli överens. Alliansen vill vara säker på att det finns energi som räcker när kärnkraftverken måste stängas. Om vindkraften kan leverera är det ok, om inte måste vi dras med kärnkraft ytterligare någon tid.

Det enklaste vore att bli överens om en avstämningstid halvägs till stängningsdags och då avgöra ifall vindkraften kan ta över. Till dess får man projektera nya kärnkraftverk men inte bygga. Bedöms vindkraften räcka avbryts projekteringen och bolagen ersätts för nedlagt arbete plus vinst.

Men eftersom miljöpartiet inte tror att vindkraften kommer att kunna ta över vill man redan nu stänga. Att vi får brist på energi är inget som bekymrar miljöpartiet som ändå vill återgå till ”häst och vagn”.

Om kärnkraften skriver även HD.

Stefan Löfven försöker visserligen med tricket att både stödja det rödgröna samarbetet och stötta alliansens energiöverenskommelse. Men mest framstår det som om han är kritisk till den valplattform som nu ska tas fram inom oppositionen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>