Kulturarbetare och politiker kivas om vem som är mest betydelsefulla. Tänk om det inte är någon? Tänk om det är annat som för världen framåt?

Vad skulle det i så fall vara? Religion eller filosofi? Knappast, men det finns ett område vi inte kan utesluta nämligen naturvetenskap. Naturvetare har ju inte precis hävdat sig själv, men ser vi tillbaka ett antal hundra år inser vi hur naturvetenskapen har förändrat våra liv.

Sant är att kultur, media och politik härskar i det sociala rummet men utan teknik hade förmodligen inte arabländerna fått den frihet som vi nu ser. Därför är det förvånande att forskningen inom naturvetenskap får så litet utrymme i vår vardag. I en dagstidning kan innehållet indelas i tre delar; politik, kultur och sport.

Journalister strävar i den indelningen efter upplaga och berömmelse. Politiker strävar efter makt medan kulturarbetare vill få oss att reflektera. Bortglömda är forskare som letar efter pengar för att säkra vår välfärd.

Varför ska forskare, naturvetare och ingenjörer få större uppmärksamhet? Därför att det är endast de som genom nya upptäcker som kan säkra våra behov av energi, mat och vatten utan att jordklotets miljö försämras.

Några exempel: Vatten är en enorm energikälla bara vi lär oss att omvandla vätet till energi. Nanotekniken lär oss att bygga molekyler med enastående egenskaper. Även om hissen till månen tas som exempel eller material som gör oss osynliga är det inom energi, miljö, medicin och mat vi kan förvänta oss mycket av den tekniken.

Ledstjärnan är varken kultur eller politik utan naturvetenskap. Reinfeldt, Juholt och framträdande kulturarbetare får ursäkta, liksom mediadrev.

SvD, AB

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

One Response to “Kultur eller politik som ledstjärna?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Även miljörörelsen borde nyktra till

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>