Arbetsförmedlingen är i fokus just nu. Arbetssökande svär och förmedlingen vill ha mer pengar. Arbetsförmedling och A-kassa behöver med all rätt diskuteras. En massa konstiga regler försvårar för alla. Anne Skåner ger det ena exemplet efter det andra. Mary Jensen verkar ha fått nog av förmedlingen.

Jag kan själv bidra med en annan frustration. Du får inte ha eget företag samtidigt som du har A-kassa. Dvs du får inte fixa jobb själv.

Jag påstår att jobb finns men det är fortfarande en lång väg dit. Vi är i en brytningstid. Anne Skåner kräver ett jobb och vill ha stöd från facket. Jag påstår att det är fack och socialdemokrater som har försatt oss i den här situationen. Sossarna med sin förkärlek för stora företag men avsky för små och privatiseringar. Facken MBL-förhandlar glassigt i de stora företagen och sätter gärna små företag i blockad. A- kassan var/är ett sätt att knyta medlemmar till sig.

Tänk efter, vilka kan erbjuda jobb? Arbetsförmedlingen? eller staten? eller företag? Staten eller det offentliga är ett skärskilt kapitel, men att sätta alla i offentligt arbete har prövats i Sovjet.

Företag säger de flesta. Visst, men i botten är det behoven som ger jobb. Ta Anne Skåner t.ex. Hon skriver att hon vill vidareutbilda sig som lärare. Det finns alltid behov av kunskaper och här är ett exempel på vad hon skulle kunna göra.

De stora företagen tänker globalt, på de stora globala behoven. I en vikande konjuktur minskar dessa och företagen anpassar sig. På hemmaplan finns det naturligtvis fortfarande behov. Behov som små spelare kan uppfylla och som man kan försörja sig på.

Varför händer då inget? I mitt tycker är vi passiviserade. Vi förväntar oss att någon annan gör något. I det här fallet regering och arbetsförmedling. Visst, det är fegt av regeringen att inte snabba på den behövliga förändringen, men också förståeligt när hälften av befolkningen fortfarande tror att socialisering och stora företag är vägen till framgång.

Det första man behöver göra är att ta bort kopplingen mellan A-kassa och eget företag och uppmuntra till egna initiativ. Det andra är att minska regeltvånget för små företag. Det tredje underlätta för små företag att anställa.

Det sista är till stor del problemet. Reglerna som tillkommit för stora företag används av fack och tjänstemän att kväva små företag.

Genom att tillgodose lokala behov finns tillväxtmöjligheter för många små företag. Kanske ingen dans på rosor men ett meningsfullt liv. Detta är livet för en entreprenör.

Romantisk komedi på Harpsund skriver SvD. Jag hoppas att utöver pengar att man också diskuterar villkoren för små företag, för det är där jobben finns.

Att göra marknadsundersökningar i get eget företag och samtidigt ha A-kassa får man inte. Men det är inget som hindrar att man skissar på affärsplaner på sin fritid. Med en bra affärsplan i sin hand är det läge att med arbetsförmedlingen diskutera en förändrad handlingsplan, ensam eller tillsammans med en jobbcoach.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Jobben finns!”

  1. Jag håller med dig helt och fullt. Det behövs andra metoder och mer individualiserade frö att få fart på arbetsmarknaden.

  2. visst finns det jobb. men kanske inte för min generation eller de unga?? vad jag menar är att ingreppet i den priva sfären, integrationskränkandet att inte få disponera mellantiden utan att vara kontrollerad av A-kassan, att utsättas för sk coacher som skall uppmuntra mig att söka jobb…det vore bättre att personalen på arbetsförmedlingarna fick gå en charmkurs. de jag mött verkar inte ens tro på sitt eget arbete.

  3. Tyvärr har du rätt. A-kassan behöver reformeras. Brist på charm tror jag bottnar i att många missbrukat systemet. Jag fick själv ett samtal från en kvinna när jag sökte folk. Hon sa: AF vill att jag söker, men du vill inte ha mig va? Allt i samma mening, ingen fråga vad arbetet gick ut på etc.
    Min poäng med jobbcoach är att coachen skall uppmuntra andra infallsvinklar när den traditionella vägen är uttömd. För äldre blir detta oftast den enda vägen.
    Jag och mitt nätverk har blivit antagen som jobbcoacher. Personligen kommer jag att arbeta efter två linjer, traditionellt efter handlingsplanen och utröna om det finns förutsättningar att ändra handlingsplanen.
    Unga och äldre är inte direkt uppskattade, men det finns utvägar, säger jag som troligtvis är äldre än vad du är.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Facken behövs men knappast marxistiska stödorganisationer

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>