Att delta i riksdagsvalet är en pärs för nya partier. Valsedlar ska tryckas och bäras ut till varje vallokal. Jag tror som Falkvinge att Piratpartiet klarar det. Det är intressant att följa hur Piratpartiet stöds av så många unga och engagerade medlemmar. Dessutom är det roligt att fler unga intresserar sig för politik.

Tyvärr räcker det inte. Det finns för många andra frågor som Piratpartiet inte tar ställning till. Som en piratpartist sa; ”vi stödjer dem som ger oss mest”. Jag förstår taktiken, men man måste ändå stå för sina värderingar annars kanske segern inte är värd något.

Det är lätt att i opposition slå åt alla håll, men i skarpt läge måste man välja om man inte ska marginaliseras.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

No related posts.

Tags: , , , ,

2 Responses to “Imponerande av Piratpartiet, men det räcker inte”

 1. Jag förstår taktiken, men man måste ändå stå för sina värderingar annars kanske segern inte är värd något.

  Det är ju precis det vi gör. Våra värderingar/kärnfrågor förhandlar vi inte bort, däremot någon tiondel hit eller dit på en skattesats ser vi som ointressant.

  M och S politik är ju i stort sett densamma, är det någon som på fullaste allvar tror att det kommer att bli några revolutionerande förändringar i arbetslöshetsstatistiken Alliansen byts ut mot S i höst? Det kommer inte att märkas någon skillnad alls…

  Men om Piratpartiet lyckas ta sig in i riksdagen så kommer det i alla fall att sända en kraftig signal som kan se till att stoppa den nedmontering av integriteten och demokratin som håller på att ske idag.

  Mvh

  /J-O

 2. Samtidigt, de nuvarande riksdagspartierna må ha ett fullt partiprogram, men det är anonymt. Det man vanligtvis hör i debatten är fokusfrågorna. Partierna må ha punkter på sitt program om andra områden med, men dels förmedlas de inte och dels känner den genomsnittliga väljaren inte till så mycket om dem. Framför allt, när det gäller frågor som inte är deras fokusfrågor så är man beredd att kompromissa eftersom den typiska partilojala väljaren förmodligen röstar på partiet pga de stora, svepande slagorden och inte för de mer sekundära frågorna.

  Så egentligen skiljer sig inte Piratpartiet så mycket när det kommer till kritan, men i stället för tex vård, skola och omsorg säger vi integritet, kultur och kunskap. Den stora skillnaden är att vi inte har sekundära frågor som vi i alla fall kan tänka oss att kompromissa bort utan i stället har tagit en mer pragmatisk inställning att vi helt enkelt inte har sekundära frågor, punkt.

  Jag tycker det känns ärligare för, handen på hjärtat, hur många frågor kan ett minoritetsparti förmodas få igenom egentligen? Hur mycket har småpartier, som tex V och KD, egentligen fått igenom av sina mer oortodoxa idéer?

  För väljaren blir det också en trygghet, för PP kan aldrig gömma sig bakom ursäkter som ”Vi vek oss iofs vad gäller integriteten men vi fick i alla fall igenom högre barnbidrag!”. PP må vara ett fokusparti, men PP i riksdagen KOMMER driva integritet, kultur och kunskap och ingenting annat!

  Vilka frågor kommer övriga partier driva? Vet vi egentligen det förräns det är försent? Jag vet i alla fall många som blev grundlurade av alliansen och som bittert ångrar sin röst i valet 2006.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>