Idag är det Obama för hela slanten. Världen har förhoppningar om en bättre värld. De flesta ledarsidorna i Sverige andas också förhoppning. SvD skriver om att det nu är dags att börja uppskatta USA igen. DN tycker det är ett unikt tillfälle att förbättra relationerna mellan USA och EU.

Själv fäste jag mig vid brevet som Madeleine Albright, USA:s utrikesminister 1997-2001, skrev till Obama som finns översatt i SvD. Hon skriver:

Med början idag på installationsdagen, måste du sträva efter att återupprätta förtroendet för det sunda och välskötta i USA:s ekonomi. Allas ögon är vända mot dig nu. Välj rätt människor. Håll disci- plinen. Följ de regler ni slår fast och driv på i riktning mot ett ekonomiskt system som belönar hårt arbete, inte girighet.

Vi behöver nog själva tänka till här. Vad har hänt med Sverige? Alliansen får kämpa med sin arbetslinje. Friheten sätts på stora prov när, som det verkar, alliansen inför Bodströmsamhället. Facken kämpar mer för bidrag än för arbete. I Sverige är mer OK att tjäna pengar på lotter än på arbete eller genom sitt företag. För oss övriga är det OK om vi alla har det lika dåligt ställt.

VARFÖR HAR DET BLIVIT SÅ?

Det är säkert någon som kommer att doktorera i ämnet. Allt är inte nattsvart. Samhället fungerar och ingen behöver svälta ihjäl. Ett antal politiker från alla grupperingar tillsammans med bloggare och nystartade piratpartiet försöker få till ändringar. Men det är inte lätt. Vi har vant oss med att politiker vet bäst.

Vi behöver mer personligt ansvar från våra politiker. Partiet vet inte alltid bäst. Varför inte införa personval i Sverige. Demokratin blir bättre. En vald person kan inte smita undan under partiets flagga om man vill bli omvald.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>