Jag fildelar inte men bara tanken att Hollywood-direktörerna kan gå in och luska vad jag gör på nätet avskräcker. Visserligen är Telia bättre på landet (norra Blidö) och jag var på gång att byta men nu fortsätter jag med Tele2.

Varför telebolagen samlar in IP adresserna kan man fråga sig. Det är inget lagkrav. Tvärtom borde det vara förbjudit. Polisen klagar det kan jag förstå, men eftersom Alliansen har klantat till det är det som det är.

Beatrice Ask verkar vilja lösa allt genom nya lagar. Hollywood och Bonnier vill nu ha en ny lag som tvingar operatörerna att spara IP adresserna. Jag hoppas att statsministern talar förstånd med Ask. Det borde räcka med att ICA känner till alla våra vanor. Någonstans måste en gräns dras. Piratpartiet tror sig kunna sätta den gränsen. Jag är inte så säker på det. De etablerade partierna bör se upp. Politikerföraktet växer bland ungdomen.

Rick Falkvinge är glad. Nya medlemmar bara strömmar in. Bra är det för i EU händer saker. Falkvinge skriver:

Till sist några ord om Telekompaketet. Det är ett lagförslag i Bryssel just nu, där – för att göra en lång historia väldigt kort – upphovsrättslobbyn har kapat ett lagförslag om att standardisera telefonnätet, och försöker få in lagskrivningar som gör att storföretag ska få rätt att stänga av medborgare från internet utan inblandning från myndigheter, så som president Sarkozy kämpar för i Frankrike, och i allt väsentligt göra om Internet till ett kabel-TV-nät.

Fildelningsdiskussionen forsätter. Unni Drougge gav bort sin senaste ljudbok på Pirate Bay. Ett tilltag som hon fått många kommentarer om. Anna Troberg skriver om snöbollseffekten. Sanna Rayman på SvD tror dock att donationer som tilltaget gav upphov till inte är den rätta vägen.

Jag undrar om politikerna och Beatrice Ask är medvetna om vilken skada IPREDlagen har åstadkommit. I form av politikerförakt och förakt för domstolen som visade sig vara korrupt.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , , , ,

6 Responses to “Heder åt Tele2”

 1. http://www.metro.se/2009/04/28.....uppgifter/

 2. Rolf:
  Du kan nog lugnt byta till Telia om du vill. Där sparas inte heller uppgifterna längre än absolut nödvändigt (för att hindra svartlistning av Teliaservrar pga SPAM), sedan slängs uppgifterna även av Telia. Men Bahnhof och Tele2 har varit mer ”tydliga” med detta i sin externa kommunikation.

  Från Telia.se:
  ”Vi lagrar dock inte ip-nummer längre än vi bedömer som nödvändigt för att leva upp till de krav som ställs på oss av kunder, operatörer och PTS. Utan lagring av ip-nummer skulle det dock bli svårare för oss att upptäcka och förhindra spridning av spam och virus”

  - samma som Tele2 med andra ord.

  mvh //Ola

 3. @Ola
  Men hur länge är ”inte längre än nödvändigt”? En vecka? Två? En månad? Ett halvår?
  Dom får fan ta och klargöra det innan jag litar ett skit på dom.

  Mvh
  Anon

 4. 2-3 veckor, samma som Tele2. Telias policy är att inte i onödan gå bolagen till mötes till förfång för kundintegriteten. Men samtidigt skydda mot svartlistning pga SPAM, etc.

  Har svårt att tro att Bahnhof kan ha mycket kortare tid än så.

  Att sedan vissa bolag har gjort en PR-grej av detta är mer ett kommunikationsstrategiskt val. Kanske Telia borde ha gjort också?

  //Ola

 5. Det verkar som att du har mindre förtroende för Telia än andra operatörer (”innan jag litar ett skit på dom”).

  Kanske har du dåliga erfarenheter sedan tidigare av Telias hederlighet, eller är det kanske förutfattade meningar? Du har väl dina skäl.

  mvh //Ola

 6. De lagar som i dagsläget gör det möjligt för operatörerna att iaf till viss del skydda sina kunder mot den nuvarande övervakningshetsen kommer snart göras tandlösa.

  Branscherna som tappar pengar på människors möjligheter att ha ett privatliv på nätet har tillsammans med terrorist-fobikerna nämligen sett till att Datalagringsdirektivet ska tvinga fram massövervakning av oss medborgare.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>