Världens största bilfabrik tror inte på Saab. GM med en omsättning större än många stater vill snabbt bli av med sina förpliktelser mot sina medarbetare och hoppas att staten tar över. Väl medvetna om de politiska krafterna idkar man utpressning mot regeringen.

Istället för att ikläda sig alla kostnader och förpliktelser som nedläggning innebär vill man att de svenska skattebetalarna ska stå för fiolerna. För att uppnå vad, kan man fråga sig.

GM, som rimligtvis bör vete lite om bilar, har under tjugo år försökt få Saab lönsam men misslyckats. Nu vill man bara springa ifrån alltihopa. GM bör städa upp och förbereda försäljning av hel eller del av industriverksamheten. Skattebetarna i form av staten är säkert beredda att stötta en mindre lönsam verksamhet med inslag av alternativ tillverkning.

Vi kommer nog att hamns där, men staten ska inte ta över GMs alla skulder och åtaganden. Det får GM själva klara av.

Socialdemokraterna bör nu sansa sig. Jag förstår att det är lockande att sälla sig sig till de som vill att staten ska ta över. Men som vi vet från 70 talet när tekoindustrin skulle räddas och lät fabrikerna fortsätta att tillverka mot lager. Resultatet blev katastrofalt för industrin. De överfyllda lagren innebar att en hel bransch las ner. Detta får inte hända nu. Volvo får inte dras med för att Saab går dåligt.

Om Saab ovh GM skriver SvD, DN, Barometern och Sydsvenskan

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>