Det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg. Kanske har bloggandet rent allmänt avtagit efter smarttelefonernas intåg?

För min del har “Vården” tagit den mesta kraften och i kombination med att politiken blivit mer ointressant så har det inte blivit några inlägg.

Jag ska beskriva mitt intryck av vården men först lite om politiken.

Socialdemokrater och Alliansen är nu så lika att det känns rätt tandlöst att tvingas välja. Bäst vore om de samregerade som i Tyskland. Ytterlighetspartierna i form av Sverigedemokrater, Vänstern och i viss mån Miljöpartiet avskräcker dock. Socialdemokraternas beroende av LO är i och för sig inte roligt. Nog om detta.

Vården har jag sett inifrån.  Två kontraster har jag upplevt och upplever. En hjärtinfarkt fick in mig på akuten och jag fick uppleva en enastående behandling. Detta i bjärt kontrast med min frus hjärnskada som man förpassat till skräpgarderoben för obotlig.

Hjärtpatienter behandlas väl. Sjukvården är tekniskt välutrustad och det forskas som bara den. Patienter med neurologiska skador har det sämre ställt. I många fall forskas det inte alls och det verkar som om sjulvården helst vill gömma undan patienterna.

Ta hjärtpatienter. De får efter akut  behandling möjlighet att under tre månader bygga upp sin fysik med sjukgymnast två gånger i veckan. En rullstolsbunden med någon form av neurologisk skada skickas hem med halvhjärtat förslag om att sjukgymnastik kanske vore bra. De om några borde få hjälp att bygga upp sin fysik.

Istället träder biståndsbedömare in och det ordnas med avlastning och hemhjälp. Kanske en god tanke men gör patienten ännu mer passiv och beroende. Muskler förtvinas och vården tittar på. Anhöriga får fixa det är tydligen vårdens tanke varvid patienten hamnar titt som tätt på korttidsboende för avlastning. Om ni inte varit på ett korttidsboende gå inte dit frivilligt. Det är ingen uppbygglig syn.

SvD,

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>