Bidragsmodellen sitter fortfarande djupare än arbetsmodellen. Expressen tar upp frågan i samband med New Waves önskan om stora bidrag åt glasriket.

Vi talar om en börsnoterad koncern där ägarna – Torsten Jansson och övriga – kan plocka ut många härliga miljoner i vinster under goda tider, medan riskerna och förlusterna alltså ska övertas av skattebetalarna när det krisar. Det finns hundra miljoner skäl att uppröras över bidragstörstande kapitalister.

Expressen har en poäng här. Företagen har naturligtvis ansvar både för bra och dåliga tider. Strategiskt tänk heter det. Att Volvo inte förstått att stora bensinslukande bilar inte är vad folk vill ha är knappast skattebetalarnas problem. Inte heller att dyrt glas blir svårare att sälja om folk har mindre pengar i plånboken.

Strategiskt borde företagsledarna ha haft ett sådana scenarier i sina strategiplaner. Porter´s fem krafter, som jag har skrivit om här, är en bra utgångspunkt vid analyser. Att Nuder ska vara den som strategiskt ska få Orrefors på fötter ha jag svårt att förstå.

Alliansen har också rätt utgångspunkt när de hävdar att arbetslinjen är bättre än bidragslinjen, även om man på kort sikt måste hjälpa människor, som fått det svårt, till självhjälp.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , ,

2 Responses to “Expressen har rätt: Företagen kan inte förlita sig på bidrag”

  1. Poängen är att om man låter företag och privatpersoner betala alla biljarder dollar, euro och kronor i spekulationspapper som nu kommer som en finanstsunami, så kommer det att bli katastrof.

    Lyssna på denna julsång som handlar om detta tema

Trackbacks/Pingbacks

  1. Rätt riskbedäming kan göra att företaget överlever

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>