Alliansen rapport och träff med pressen föregicks av en urbra marknadsföring av Göran Hägglund på DN debatt. Jag skrev en artikel igår i vilken jag frågade: ”Vilken kommer först, produkten eller marknadsföringen”.

Rätt svar är marknadsföringen. Ett plus i kanten för strategerna. Vi får hopas att de nu tar tag i övervakningssamhället. De har rätt att man vinner inga val på det, men man kan förlora!

Expressen har en bra sammanfattning av energiöverenskommelsen på ledarplats:

Hon (Sahlin) kallar uppgörelsen för ”undermålig” och partiets energipolitiske talesperson, Tomas Eneroth, talar om ett ”sabotage” mot förnybar energi som ”hotar jobben”.
Industrin måste hoppas att Eneroth skämtar.
På golven vet man mycket väl att en förnyelse av svensk kärnkraft troligen blir nödvändig för att klara konkurrensen med andra länder.

Expressen ser framåt och skriver: Får nu borgerligheten ordning på försvarsfrågan också blir det ännu svårare för oppositionen att framstå som ett mer regeringsdugligt alternativ i riksdagsvalet om två år. Jag skulle vilja tillägga att de bör ta sin titt på Piratpartiets kampanj om hotet mot integriteten.

Visioner förankrade i verkligheten kallare SvD gårdagens överenskommelse:

Det var en såväl visionär som verklighetsförankrad överenskommelse som presenterades igår. Med ett klimatmål om att 50 procent av energin ska vara förnybar till 2020 samt att den svenska fordonsparken ska vara fossilfri till 2030 kommer man att få ligga i. Även målsättningen att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2050 lär innebära en del arbete – och även en del mindre populära kostnader för medborgarna via ekonomiska styrmedel.

Vilka mål! Går de att genomföra? Det återstår att se, men nu borde väl miljöpartisterna vara nöjda? Men ack nej. I deras drömvärd räcker det inte!!! Stackars socialdemokrater, med sådana vänner behöver man inga fiender.

Aftonbladets ledare är besynnerlig. Att borgerligheten är ense är värre än att att socialdemokraterna inte kan regera ensam. Ingenting om att skogsindustrin nu går på knäna och att en gemensam energiöverenskommelse mellan alliansen och socialdemokraterna skulle lugna alla på Pappers.

DN inser man att Sahlin hamnat i en återvändsgränd. Hennes allmänna språk räckte inte till att lugna ”LO-killarna och tjejerna” men DN avslutar med:

På kort sikt kan den borgerliga alliansen tjäna på att Mona Sahlin målar in sig i ett hörn. Men för Sverige vore det en olycka. I stället för att skruva upp den kärnkraftskritiska retoriken borde Mona Sahlin gripa tillfället. En långsiktig, blocköverskridande energiuppgörelse finns inom räckhåll.

Jag kan bara hålla med. Socialdemokratin har mer gemensamt med alliansen än med sina ”vänner”. Ta bort energifrågan från dagordningen. Era vänner försvinner inte. De har ingen annan stans att ta vägen.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>