Alliansen har lyckats snickra ihop en energistrategi för Sverige. De är bra. De rödgröna gör allt för att bryta upp strategin och sällar sig därmed till EUs inställning, som inte heller verkar vilja ha en strategi.

Lisa Bjurwald på DN försöker reda ut EUs avsaknad av strategi. Å ena sidan är man rädd för Rysslands energidominans å andra sidan behöver man Rysslands gasleveranser. Lisa Bjurwald menar att diplomatin har misslyckats och att det är ett gyllene tillfälle att damma av strategitankarna och får där stöd av Erixon, chef för tankesmedjan European Centre for International Political Economy (ECIPE) i Bryssel:

Av någon anledning har EU tvekat att använda sig av de spelregler som borde komma väl till pass när det ryska guldet – det vill säga naturgasen – förvandlat energipolitiken till ett geopolitiskt maktspel. I stället har EU hängt upp sina energi- och handelsförbindelser på diplomati – vilket visat sig verkningslöst. Då är offentlig rätt, som just energistadgan ECT, att föredra, menar Erixon. Finanskrisen utgör ett ypperligt tillfälle för en europeisk kraftsamling. Den ryska björnen hungrar just nu lika mycket efter europeiska beställningar som Europa hungrar efter energi.

Personligen delar jag den uppfattningen att vi behöver fler samarbetsprojekt med Ryssland. Det är det enda sättet som kan få ryssarna att följa internationella spelregler.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

6 Responses to “Energibehov och strategi”

 1. Kikade in här lite jag :)

 2. vad tycks???

  Hejsan.

  Jag är 33 år och frilansande uppfinnare som precis börjat min karriär.
  Gick har gått igenom iden med mina bekanta och vi är alla överens om att den fungerar.
  Har investor i iden på upp till 1,5 miljarder kr i utbyte med delat ägarskap på patent.
  Jag har även 300 familjer jag kan vända mig till.
  Jag har funderar på att ta patenten till iden och produkten men jag vet att det är svårt att ta inernationella patent då jag känner flertalet uppfinnare.
  Jag har ingen tid och följa upp dessa patent och försvara dem för att jag har många fler uppfinningar på lager som måste uppfyllas och är därför inte intresserad av patent men jag kan ändra mig om jag inte får detta sålt pga folks pessimism tid är av största vikt för mig och jag går fort fram.
  Mitt mål är att få igång fiskodlingar då jag har flertalet uppfinningar som underlättar och accelererar detta.
  Jag har även en ide till en uppfinning som kan omvandla havsvatten till färskvatten genom naturlig avdunstning.
  Just nu försöker jag hitta en metod och bevattna öknar effektivt och ekonomiskt.

  Jag försöker komma i kontakt med ledningen för en fråga.(Otroligt dåliga hemsidor vissa av er tillverkare har där man inte ens kan hitta era kontaktuppgifter)

  Jag undrar hur mycket företaget skulle erbjuda för att få ta del av en uppfinning som tillåter dem driva alla fordonstyper på en oändlig energikälla (Elektricitet) med max prestanda, som aldrig tar slut och inte behöver tankas eller laddas och som är 100% miljövänlig.

  Hade tänkt mig ett pris runt 250 milj Euro för uppfinningen (billigt erbjudande med tanke på vad den kan åstakomma) eller högstbjudande.

  Jag kan både sälja iden,, om några ingenjörer tar en titt på den iden så ser dom att den fungerar.

  Eller som prototyp,, Bygger prototypen nu.
  I större skala kan den byta ut kärnkraftsverken.

  Villkoren är att den ska användas och inte låsas in i någon byrålåda för att samla damm.

 3. Det låter som en evighetsmaskin som fysikaliskt är en omöjlighet.

 4. Jasså du säger det du.

  Har du läst det i skolan??

  Precis som Quantfysik var omöjligt 15-20 år sedan.

  Vakna det är inget skämt för att ni är låsta i skallen och tappar förmågan och se lösningar och tänka innovativt.

  Lustigt alla som har tittat igenom uppfinningen måste vara idioter.

  Men du vet ju bättre Eller hur.

  Det är ju som du säger så fint en omöjlighet.

  Godnatt och sov gott i don dröm

 5. i din dröm

 6. Du skulle nog ha bättre framgång om du inte hävdade att du har konstruerat en evighetsmaskin för det är som sagt omöjligt. Energin kan omvandlas inte skapas ur intet.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>