Bonusar hit och dit. Wanja Lundby Wedins vara eller inte vara förändrar ingenting. Hon verkar ha gjort ett dåligt jobb i styrelsen, men det är det säkert fler som gör. Problemet för henne är att hon så skarpt kritiserat andra när man sitter i samma glashus.

Det som borde diskuteras är villkoren för företag. Den allmänna meningen är att företagen har bra villkor. Verkligheten är annorlunda. Små och medelstora företag har urusla villkor i Sverige. LO och socialdemokraterna har gjort det svårt för små och medelstora företag att verka i Sverige. För detta borde Wanja Lundby Wedin avgå!

Hur många stora företag har Sverige fått efter 1970? Inga är svaret. Det finns inga medelstora företag som vågar expandera. LO och socialdemokraterna har prioriterat stora företag med ordentliga skattelättnader. Mindre företag har man istället klämt åt. Förmodligen är det glassigare att sitta i storbolagens styrelser.

Ta till exempel bara villkoren för en företagare som vill sälja sitt bolag. Den personen beskattas avsevärt hårdare än om en investerare säljer sina andelar. Det är ett exempel. det finns 20000 andra regler som småföretagare måste hålla ordning på.

Bra kvalitet på vård, skola och omsorg får vi inte av att höja skatter och att alla jobbar i offentlig verksamhet. Bra kvalitet får vi om små och medelstora företag kan fås att utvecklas positivt. Detta är självklart, men få politiker kämpar för detta. Politiker reagerar bara om de utsätts för hot och företagarna utgör inget hot för deras omval. För LO är det som sagt inte lika glassigt med småföretag. Deras medlemmar skulle uppskatta att det blev fler jobb, men det verkar ombudsmännen skita i eftersom det innebär mindre makt före dem.

Detta borde diskuteras istället för bonusar hit och dit som ändå bara berör ett fåtal personer. Snittlönen för chefer ligger på ca 30.000, dvs lägre än vad sopåkarna strejkade för. Småföretagarna jobbar häcken av sig och får ändå bara skit av politikerna. Det vore bra om organisationen Företagarna fick igång en opinion mot de urusla villkoren för små och medelstora företagarna. Det vore bra om bloggsfären hakade på. FRA och IPRED i all ära. De hotar vår frihet, men företagen genererar vårt välstånd.

Fungerande företag är grunden för hela världens ekonomi, inte staliga regleringar. Sanna Rayman SvD bevakar G20 mötet och skriver:

Kanske är det med ekonomin som med tändare. Med lite mindre krångel blir det eld och lågor.

Om ansvar skriver DN:

När nu LO och Svenskt Näringsliv är åtminstone halvense om att skylla ifrån sig på Någon Okänd kanske de ta sig samman och enas om en mycket viktigare sak – ett nytt huvudavtal för arbetsmarknaden.

Anna Dahlberg på Expressen tycker att det är bvarockt med dessa höga löner men skriver också:

Vad är då sensmoraleni allt detta? Jo, att den svenska jämlikhetsfixeringen är ett ideal som leder fel. Bakom den vackra fasaden döljer sig en kultur av fixande och tricksande, där människor försöker kompensera sin undertryckta strävan efter att tjäna pengar.

Det är mitt i prick. För politikerna är det viktigare att en företagare inte tjänar pengar än att företagen skapar välstånd för alla. Olle Svenning på Aftonbladet skriver:

Arbetarrörelsens organisationer har förvandlats från motkraft till något, som för allt fler utsatta löntagare, kan likna en medspelare. Det är då också den moraliska ekonomin hotas av konkurs och LO måste kämpa för att bevara sin legitimitet.

Tänk om LO kunde överge sin tro på bara storföretag och inse att det bra både för medlemmarna och Sverige om små och medelstora företag fick förutsättningar att utvecklas.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “Det finns annat som borde diskuteras”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gå vidare med företagen!

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>