Vi värnar om vår integritet heter det. FRA och IPRED och nu senast telekomlagen är hot som måste bekämpas utropar inte minst journalister. Samma journalister tycker det är ok att smyga sig på folk med dold mikrofon. Snacka om att vara konsekvent.

Heder åt Lars Adaktusson som tar upp ämnet i sin kolumn i SvD.

En yrkesetik värd namnet kräver att Journalistförbundet har modet att säga nej till arbetsmetoder som kränker enskilda och motverkar det öppna samhället.

Konferensen i Genève är ett annat exempel. Carl Bildt skriver:

Vi har framgångsrikt drivit frågor om bl a yttrandefrihetens betydelse som grund för demokrati och i kampen mot rasism, vikten av att värna de människor som utsätts för flera former av diskriminering, det civila samhällets, inkl MR-försvarares roll och romernas situation.

Jag vet inte vad han menar med yttrandefrihet, men när Irans ledare talade lämnade den svenska delegationen och många andra lokalen.
Heder åt Norges utrikesminister Jonas Gahr Støre som från talarstolen anklagade Ahmadinejad för att ”uppvigla till hat” med sina utfall mot Israel.

Bitte Hammargren lyfter frågan och skriver i SvD:

EU:s respektive Norges olika attityder kan jämföras med hur etablerade politiska partier i Sverige brottas med frågan om hur de ska agera gentemot Sverigedemokraterna. Ska de inför EU-valet eller i skånska kommuner tåga ut när Sverigedemokraterna talar, eller är det bättre att bemöta dem från talarstolar, i medier och på gatumöten?

Det är som synes svårt att vara konsekvent. Man brukar säga att barn gör som de vuxna gör inte som de säger. Kanske något att tänka på. Etik och moral debatteras nu. NEO sammanfattar med orden:

Relationen mellan etik och politik är indirekt och man får inte ett moraliskt samhälle genom en moraliserande statsmakt.

Konsekventa måste man säga att Piratpartiet är, även om det är lättare med att hantera bara en fråga. Det senare håller dock inte partiledaren Rick Falkvinge med om.

Piratpartiet har bättre än Sverigedemokraterna visat att både yttrandefrihet och integritet är viktiga frågor i ett samhälle. MinaModeratKarameller ogillar den raljanta tonen som används mot framför allt piratpartiets sympatisörer.

Emma har intressanta länkar på sin blogg och tankar med för den delen. Liksom Anna Troberg, läs dem. Hon gillar inte att kallas kriminell pöbel, nej tacka för det. Finns heller ingen anledning till det. Däremot finns det anledning för alla att engagera sig i internetfrågorna.

Mary tycker att vi numera är cyberborgare. Kul!

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “Det är svårt att var konsekvent”

  1. Lars Adaktusson har förstås helt rätt här. Det som ”Kaliber” gjorde är fullständigt oacceptabelt i ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle. De ansvariga borde åtalas. Även Janne Josefsson kritiserade ”Kalibers” agerande i P1:s ”Medierna” i förra veckan.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>