http://www.z.lst.se/cgi-bin/MsmGo.exe?grab_id=0&EXTRA_ARG=GRAB_ID%3D3%00%26HIWORD%3DRUP%2520&host_id=42&page_id=8014&query=m&hiword=m%20Det våras för kärnkraften skrev jag för ett tag sedan. Onekligen har energiöverenskommelsen löst kärnkraftsknuten. Men de stora vinnarna är de som vill ha alternativa energiformer. Det kommer att satsas enorma summor de kommande åren. Det är bra för svensk industri.

Oppositionen förstår jag inte riktigt. De verkar tro att kärnkraften tar över. Tror de inte själva på förnyelsebar energi? Om de gör det och de har rätt kommer den förnyelsebara energin att segra och de har fått som de vill.

Att de tvekar att ansluta sig till alliansen förslag tyder på att de rödgröna är inte så säkra som de låter. Det är allvarligt. Det betyder att de håller på att lura hela svenska folket. Själv litar jag inte ett dugg på miljöpartiet och vänstern.

Aftonbladet verkar inte heller tro på att den förnyelsebara energin klarar behoven. DN hoppas att det går att hitta ett samförstånd. SvD tror att det blir svårt eftersom låsningen till miljö- och vänsterpartiet är för stark.

Det är inte bara kärnkraften det handlar om. De förnyelsebara energiformerna kommer att få en skjuts framåt. Det är bra vad man än tycker om energibehoven framöver.

Vi får dock inte glömma att vi är i en liten ankdamm. Världen svälter rent ut sagt. Bildt påpekade detta under Davosmöten. Jordens befolkning ökar och kraven på bättre levnadsvillkor ökar dramatiskt. De strandade frihandelsavtalen är ett hot mot alla. Vår handelsminister Ewa Björling är orolig med rätta över Obamas brist på förståelse för frihandel.

I skenet av allt detta kan vi aldrig få för mycket energi. Förnyelsebar energi är ett snabbt sätt att bl.a. rädda Asien från den smog som dagligen dödar människor. Med mer pengar till teknikutveckling kan Sverige och svensk industri göra nytta för hela världen.

Även om jag själv inte tror att förnyelsebar energi kommer att räcka till är det ett mycket bra komplement. Oppositionen kan bidra till den alternativa utvecklingen genom att stödja centerpartiet i nästa val. Det är förmodligen det bästa sättet att säkra utvecklingen av förnyelsebar energi utan att riskera svensk industris energibehov.

Andra som skriver om energifrågan är Den hälsosamme ekonomisten, Neo, hax, Jinge, Säfflemannen

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>