Debatten kring rut-avdraget har visat att kunskapen om hur mycket vi betalar i skatt är bristfällig. Skillnaden mellan vit och svart arbetskraft är dramatisk, över 20 000 kr per månad.

Lars Jonung på DN vill att vi på lönebeskedet ska se vår fullständiga lön. Idag tror många att den skatt som arbetsgivaren drar innan lönebeskedet inte är kopplad till individ.

Jonung ger ett exempel: Från totallönen på 46 900 dras löneskatt på 11 200 + inkomstskatt på 9 500. Nettolönen blir alltså 26 200 kr. Den totala skatten är 20 700 kr.

Till detta kan momsen läggas, dvs konsumerar man hela lönen går ytterligare 8 000 kr i skatt.

Kombinerat med våra rigida arbetsrättsregler är detta en av svårigheterna som möter företag som vill växa. Finansieringsproblem är ett annat. Det senare mycket på grund av vår höga kapitalskatt.

Många politiker vägrar inse att vår välfärd hänger på att företag växer. Socialdemokraterna satsade på 5 ägarfamiljer och mer eller mindre bekämpade andra företag. Ohly (statministerkandidat?) tror att det räcker med offentlig verksamhet. Kommunal sammanfattade den synen elegant med att kommunerna kan inte avskeda folk för då minskar skatteintäkten. Förhoppningsvis finns det andra som inser att denna typ av Ebberöds bank inte håller i längden.

För att vi ska få en bättre känsla för ekonomin är totallön på lönebeskedet en bra början.

SvD

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

6 Responses to “De flesta vet inte hur mycket skatt de betalar”

 1. Jag håller med om att summan av alla skatter är för stora. Som i sin tur höjer kostnaderna till de orimliga.
  Men blir det bättre genom att subventinera en del tjänster. Ger inte det motsatt verkan då incitamenten för att rationalisera faller bort.

  Mvh Rune

 2. Jo, jag håller med. Bättre vore att sänka skatterna men det har ju visat sig omöjligt. Att ange vår totallön kanske får fler att inse hur mycket vi betalar i skatt.

  Till dess är rut och rot ett bra medel för att få fler att inse att ju fler som jobbar vitt desto mer skatt får staten till välfärden.

 3. Nu vill maud att jag ska vara med och betala med mina skattepengar för att personer som helt frivilligt skaffat sig hund ska få bidrag.

 4. Det kallas tjänstesektor. Den behöver utvecklas i Sverige. Skattekilen gör det dock omöjligt därav de altmer konstiga skatteavdragen.
  Du kan trösta dig med att du slipper med dina skattepengar ”försörja” de som annars arbetar svart.
  Det påminner mig han som för länge sedan var förgrymmad över att behöva åka in och stämpla eftersom han hade så mycket svartjobb.

 5. förstår, säger jag till dig från Ryssland. du är intresserad av att skriva, men skatter – priset för välstånd. Vi har skatter på någon verksamhet – 13 procent. men mycket måste betala. nivån på kommunala skolor och kliniker är mycket låg.
  Jag vet inte vad som är bättre att välja. liten chans att bli mycket rik eller en stor chans att stanna utan statliga garantier en fången i överbelastade den fria marknaden.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Omsorgsslinje med valuta för pengarna

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>