För många år sedan läste jag en bok av Dale Carnegie med en titel ungefär som rubriken. Det är ett par saker jag kommer ihåg från boken och som jag fortfarande lever efter.

Det första är att man ska leva i nuet. Det som har hänt det har hänt och kan inte bli ogjort och det finns ingen anledning att fundera mer över detta. Man ska inte såga i sågspån som någon säger.
Man ska inte heller oroa sig över vad som kommer att hända i framtiden. Den dagen den sorgen som ordspråket säger.
I nuet ska man leva. Det är där man kan påverka sitt liv. Uppleva glädje och sorg. Det betyder inte att man inte ska planera för framtiden. Sjävklart ska man detta. Det betyder att man inte ska oroa sig för hur framtiden blir.

Jag har stor glädje av dess regler. Hur lätt är det inte att älta sådant som man inte tycker blev bra. Det är en befrielse att sluta tänka på detta utan koncentrera sig på vad man kan göra nu.

Om jag nu ändå skulle oroa mig för vad som kommer att hända brukar jag använda följande metod. Jag tror att den också kommer från Dale Carnegie.

Vad är det värsta som kan hända?
Jag förbereder mig att acceptera det värsta om det skulle hända.
Jag funderar på vad jag ska göra som om det värsta redan hade hänt.

Metoden fungerar förvånansvärd bra och jag kan återgå till att leva i nuet.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>