Det verkar som att bonusar skapar företag som lurar människor. Vi ser nu under finanskrisen att cheferna har fått offentliga bonusar strax innan företagen går i putten. Och då pratar vi om företag som är vana vid att göra riskbedömningar.

Slutsatsen blir att cheferna måste ha vetat att det kommer att gå illa, men har ändå valt att fortsätta på den inslagna vägen därför att detta ger en högre bonus.

På något sätt måste bonusvågen stoppas. Antingen blir bonustagarna återbetalningsskyldiga under 5 år efter utbetalningen ifall företaget inte utvecklas som planerat. Eller så tar man bort bonusar helt. Lönen borde vara tillräcklig även för chefer.

I Sverige har vi ju också haft problem med bonusar. Vi har inte glömt Skandia eller Percys ABB. Det är alltid lätt att vara efterklok men själv har jag alltid varit tveksam till bonus från den tid när jag tvingades att betala ut bonus trots ett dåligt utfall. Problemet var och är att bonus måste räknas utifrån något mål och just detta mål kan vara bra trots att helheten är dålig. Eller som bonustagaren uttryckte det. ”Jag koncentrerade mig på målet och struntade i helheten”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , (Intressant?)

Tags: , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>