Nokia har släppt sitt operativsystem Symbian. De är fr.å.m. nu öppen källkod, dvs det blir lättare för tredje part att släppa applikationer. Detta står att läsa i Elektroniktidningen. De skriver:

Igår blev Nokia klart med konverteringen av Symbian till öppen källkod – fyra månader före schemat – och därmed kan öppen källkod stoltsera med att utgöra grunden för majoriteten av världens mobiltelefoner.

Under andra kvartalet 2009 var 51 procent av alla nyköpta smartmobiler Symbianmobiler, enligt Gartner. Det stora som händer just nu på marknaden är att Android tar större andelar, vilket kommer att öka dominansen av öppenkodsgrundade smartmobiler ännu mer.

Självklart känner Nokia av konkurrensen från Iphone trots att Iphone inte har ett öppet operativsystem. När sedan Google med Android började ta upp kampen med Apple blev det väl för mycket för Nokia. Nu återstår att se om det kommer att utvecklas applikationer på det sätt som Nokia hoppas.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , ,

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>