Att svensken i gemen hyser ett visst förakt för alla politiker är välkänt. Orsaken till detta ligger hos politikerna själva. Det har blivit alldeles uppenbart nu när avståndet mellan Alliansen och Sossarna är så litet.

Visst man kan prata om biståndslinjen och arbetslinjen som tecken på olika synsätt, vilket det kanske också är. Men i alla sakfrågor tycker man i princip lika. Därför är det heller ingen katastrof om det skiftas regering.

Men trots detta kan sossarna i opposition inte säga att något är bra trots att man i själ och hjärta tycker det om många förslag. Mot bättre vetande säger man alltid ”NEJ Vi har en bättre politik”. Alliansen kommer säkert att göra likadant i oppositionsställning. Inte undra på att det finns ett politikerförakt. Tänk vad politikerna skulle tjäna på att säga ”Detta är ett riktigt bra förslag”. Så länge makt och egen vinning är viktigare än sak får vi nog leva med politikerförakt.

Nu verkar till och med Aftonbladet tröttnat på politikernas dumheter. Dick Erixon hänvisar i sitt senaste blogginlägg till journalisten Peter Kadhammar på Aftonbladet, som har undersökt sanningshalten i Thomas Östros och LO-Wanjas tal om att regeringens jobbpolitik inte lyckats. Kadhammar skriver enligt Dick:

För två år sedan regerade som vi minns socialdemokraterna över Sverige. Den 31 augusti 2006 var 221.152 öppet arbetslösa inskrivna på arbetsförmedlingen. I år var det 148.599 … Så när hade Sverige det bättre? 2006 eller 20008? …

Enligt SCB var arbetslösheten sista augusti 5,2 procent. 2006 var den 6,4 procent …

Låt mig här tillägga att socialdemokraterna så länge de hade regeringsmakten fuskade med statistiken [något som nuvarande regering rättat till] … Jag bad SCB beräkna arbetslösheten efter den gamla, socialdemokratiska modellen. Efter en stund ringde man tillbaka och sa att den är låga 4,6 procent.

Kadhammar skriver att han aldrig trodde att han skulle skriva en artikel som uppfattas som försvar för en borgerlig regering, ”men någon jävla ordning får det vara” med hur man förfalskar bilden av svensk ekonomi och utveckling.

Det kanske finns hopp. Hoppas att andra följer efter.

Läs även andra intressanta åsikter om , ,

Tags: , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>