I dagens SvD Näringsliv ger Domenico La Corte tips inför mötet med jobcoachen. La Corte som är vd för Coachutbildning Sverige säger föga förvånande att arbetssökande i första hand bör välja certifierade coacher.

Tipsen är allmängiltiga och är bra. I valet av coach glömmer La Corte att utöver certifiering är ett fungerande nätverk inom industrin kanske mer avgörande för att få jobb än själva certifieringen.

Coaching är att lyssna och det finns fler tekniker och metoder att tillämpa. Själv föredrar jag en lösningsfokuserad metod som snabbt leder till målet men jag tillhör också ett nätverk, Senior Advisers, som har mångårig erfarenhet att offentlig och privat verksamhet. Vi är också utsedda av arbetsförmedlingen som jobbcoacher. Utöver själva coachingbiten betonar vi vikten att skaffa kontakter inom näringslivet.

Några vill i samband med arbetslösheten starta om med något nytt, ny inriktning eller egen verksamhet. För andra är det att så snabbt som möjligt få ett jobb. I det första fallet ä r en traditionell coach ett bra val. Möjligtvis är näringslivserfarenhet att föredra om man funderar på eget.

I det andra fallet är näringslivskontakter att föredra kombinerat med att handlingsplanen eventuellt behöver justeras.

Slutsatsen är därför att inte blint titta på om coachen är certifierad eller inte. Att dessutom starta om från ruta ett behöver inte vara fel som Seth Godin säger.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , ,

2 Responses to “Jobcoaching i samarbete med arbetsförmedlingen”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Debbig arbetslös
  2. Att hitta ett jobb

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>