Det har varit sillens dag i Simrishamn. Vid hamnen hade det dukats upp med sill och underhållning. Barberare Perssons orkester spelade upp. Ett intressant inslag var Bo Hagströms kåseri. Ni vet han med solens mat på TV. Han menade att man borde införa matprovning som alternativ till vinprovning. Att lukta på maten är viktigt menade han. Med lukt och smak kan man bestämma var man är.

Intressant var också möjligheter att besöka fiskfabriker och kustbevakningsfartyget KBV 202. Ett jättestort fartyg med fyra motorer på 7200 hk. I aktern kunde de fira ner en mindre båt.

På fiskfabrikerna fick vi se hur man maskinellt filerar torsk. På båtarna rensas fisken. På de stora båtarna sker detta maskinellt. På fabriken för man in de rensade fiskarna i en maskin och vips är de fileade.

Behållningen var dock rökeriet. Visste ni att man kan röka räkor? Tricket är att man tar djupfrysta räkor och lägger på galler i varmröken. Spånet skall vara av al. Efter ca 40 min är de klara. Smaken var en höjdare. Detta måste jag bara prova att göra hemma.

Jag lärde mig också att när man röker fisk är det viktigt att fisken är torr. Så innan spånet läggs på låter man fisken torka i ca 40 grader. Därefter ökar man värmen och häller på alspånet. En näve enrisbär är inte heller fel.

Om man inte torkar fisken blir fisken mer eller mindre kokt och får inte sin gyllenbruna färg.

Andra bloggar om: , , Intressant?)

Tags: , , , , ,

3 Responses to “Att röka fisk och räkor”

 1. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super long)
  so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog
  writer but I’m still new to everything. Do you have any tips for newbie blog writers? I’d
  certainly appreciate it.

  My blog post :: dubai escort [Conrad]

 2. Hello to every body, it’s my first pay a visit of this webpage; this web site contains remarkable and truly excellent material for visitors.

  Visit my web page :: Господин Тумаркин Д.В. (Damion)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dags att röka fisk!

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>