Vi börjar få flera enfrågepartier att ta ställning till. Behövs de?

Enfrågepartier väcker frågor som ofta är viktiga och därför behövs de. Åtminstone till frågan är väckt, därefter är det mer tveksamt. Livet består inte av bara en enda fråga utan det är massor av frågor som måste samverka.

Miljöpartiet väckte frågan om miljöns betydelse och det var mycket bra. I övriga frågor fungerar partiet som stöd åt vänsterrörelsen med kraftiga skattehöjningar och socialisering på programmet. Utöver detta vill man stänga kärnkraftverk och elintensiv industri.

Piratpartiet har på ett förtjänstfullt sätt lyft frågan om bevarad integritet samt fått många unga politiskt intresserade. Utöver detta tycker man inget. I EU tycker man som de gröna. I Sverige får vi anta att de tycker som de rödgröna eller miljöpartiet. Reaktionerna på Beatrice Asks plump styrker detta. Hur delgivning av brott eller hämtning till förhör ska kunna ske anonymt förstår jag inte.

Sverigedemokraterna har insett faran och försöker bredda sig genom att ha en uppfattning i andra frågor. Utöver invandrarfrågan är det nog ändå ganska tomt. Partiet är oberäkneligt och kan uppträda som verkliga vildar i riksdagen.

Problemen med enfrågepartier är att andra viktiga frågor får svar och lösningar som väljare av enfrågeparti inte hade förväntat sig. T.ex. om Piratpartiet ansluter sig till vänsterblocket innebär det att ungdomar får ännu svårare att få jobb i framtiden om man undantar bidragsjobb i vården eller förlängda studier. Knappast något som flesta ungdomar längtar efter.

Eller lattekvinnorna, som tycker Maria Wetterstrand verkar reko, och som efter valet upptäcker att den personliga friheten skärs bort? Nidbilden är statliga lattekaféer.

Jo, jag tycker att enfrågepartier behövs. Ser gärna att vi får ett företagsparti som väcker frågan om att all tillväxt kommer från växande ej skattefinansierade företag.

Men sedan frågan är väckt och fått gehör i de stora partierna ska enfrågepartiet läggas ner.

SvD, DN, Aftonbladet, Expressen

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

6 Responses to “Behövs enfrågepartierna?”

 1. Du missar att Piratpartiet också har ett miljöprogram, lyfter frågor om patentindustrin, anser att kultur ska vara tillgänglig oavsett ens ekonomiska status, osv.

 2. Jo det är rätt, lite har man breddat sig. Patent och kultur är viktiga frågor men det som saknas är uppfattningar om hur Sverige ska växa. Tillväxt i icke skattefinansierade verksamheter behövs om det ska finnas resurser till allt.

  Att i förväg veta om Piratpartiet tänker stödja arbetslinjen eller bidragslinjen är därför viktigt för många väljare.

 3. Det är skönt att du tycker att enfrågepartier behövs. Som piratpartist håller jag naturligtvis med.

  Men när du säger att ”Reaktionerna på Beatrice Asks plump styrker detta.” och syftar på iakttagelsen att Piratpartiet skulle vara ett stödparti för den rödgröna alliansen, så förstår jag inte vad du menar.

  Min reaktion på Beatrice Asks gredelina kuvert kom inte från något vänsterperspektiv. Styrkan i reaktionen hos mig och många andra piratpartister beror ju tvärtom på att vi upplever att hon sviker ideal som borde vara självklara för en borgerlig justitieminister.

  Den senaste veckans försök att förklara vad hon menar och det faktum att det är relativt tyst bland ledande företrädare för moderaterna, stärker bara vår övertygelse om moderaternas fjärmande från självklara ideologiska grundstenar kring rättssäkerhet, personlig integritet och individens rätt mot staten.

  Jag (och många med mig) är piratpartist av liberal övertygelse. Du behöver inte tro på det, du kan bara läsa vad vi skriver. Bland de politiska bloggarna finns det utmärkta exempel på välskrivna frihetliga och liberala inlägg om saken. Läs dom vet ja.

 4. Jerker Montelius
  mars 28th, 2010 at 20:22

  Frågan är om Piratpartiet kommer stödja Vänstern eller högern är ju faktiskt något som företrädarna för de olika blocken kan påverka.
  Efter valet och om Piratpartiet blivit vågmästare så kommer Piratpartiet att gå till de båda sidorna och lägga fram sina förslag. Den sidan som då ger det bästa budet kommer Piratpartiet att stödja.
  Vill du då att din sida skall vinna så är det väl bara att se till att man klämmer ur sig ett riktigt bra bud om integritet, kunskap och kultur.

  Den statsministeraspirant som då sätter sig på tvären och benhårt hävdat att man inte viker en tum från östtysk staziövervakning har spelat bort sig själv i spelet om statsministerposten.

 5. Rolf Erikson skriver: ”Men sedan frågan är väckt och fått gehör i de stora partierna ska enfrågepartiet läggas ner.”

  Nä…. inte helt så snabbt. När frågan har fått det önskade resultat, då skall enfrågepartiet läggas ner. Jag tror att de flesta i Piratpartiet tycker att det bästa var om det inte behövdes. Så när målet är nått, när respekten för frihet, demokrati, och privatliv är återupprättad, då läggar vi ner – frivilligt.

  M v h
  Jan

 6. ”Men sedan frågan är väckt och fått gehör i de stora partierna ska enfrågepartiet läggas ner.”

  Rolf låter här som en riktig socialist. Femårsplaner ska fastställas för allting och inget ska ske utan att Centralstyrelsen godkänt det.

  Hjälp! Vad hundratusentals väljare tycker genom sitt röstande ska tydligen ignoreras. Det är tydligt att de gamla partierna känner konkurrensen från nya, och vill förhindra konkurrensen. Även här låter Rolf som en socialist från det galna 70-talet.

  Att justitieministrar som inte kan skilja på ”misstänkt” och ”dömd” får löpa gatlopp har inget att göra med ministerns politiska färg, utan att ministern bevisat sig vara så okunnig och dum att klockorna stannar.

  Rolf borde ta sig en fundering över hur polisen idag delger misstänkta. Det fungerar utan vare sig gredelina kuvert eller anonymitet.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>