Juholt fick jobbet för att han säger sig stå till vänster men i själva verket kommer han att vara högersidans främsta vän. Varför? Jo han vill som den tävlingsmänniska han är, bli statsminister och ska du bli statsminister måste du vinna medelklassen.

Jag skulle inte bli förvånad om han efter några köttben till partiet och facket börjar driva borgerliga frågor. Juholt har redan tagit en poäng i att Alliansen saknar visioner och bara förvaltar. Reinfeldt & Co får nog på allvar börja peka ut färdriktningen om de ska behålla initiativet.

SvD,DN,Aftonbladet,Expressen,Kent Persson,Moderatkarameller,Tokmoderaten,Lotta Olsson,Röda Berget

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , ,

6 Responses to “Avstamp från botten gynnar Juholt”

 1. Om Juholt säger att alliansen saknar visioner och bara förvaltar så kan de nämna de många förslag innebärandes ny politik som alliansen genomfört senare tid och att Juholt från sin vänsterposition varit kritisk till alla dessa.

  Privatisering av apoteken ett exempel, där Juholt argumenterade som i klippet nedan, där ordet människovärde används flitigt. (Men jag har erfarit att personal på privata apotek tipsar om varor till lägre pris minst lika bra som tidigare. Och jag tillhör också de som får migrän och kan köpa TREO i livsmedelsbutiken nu.)

  http://www.youtube.com/watch?v=L8jfdZ12LIs

 2. Varför utgår alla från att medelklassen är några slags parodier på sig själva á la Solsidan, vars enda engagemang är engagemanget för en ny-renoverad veranda?

  För övrigt så hoppas jag verkligen inte att Socialdemokratin fortsätter på spåret att anpassa sig till ”mitten” så som den definierats av högern, och fortsätter följa vad väljarna enligt partiundersökningarna står någonstans istället för att följa sina egna medlemmars övertygelser.

  Partiernas politik ska utgå från medlemmarnas vilja, annars blir makten ett självändamål och demokratin en ren fars.

 3. @Alex. Som Erik Laakso påpekat…

  http://eriklaakso.voltaire.se/?p=1092

  …är medlemmar (de vars vilja man enligt dig ska utgå ifrån) nu cirka 100 000 medan de för några decennier sedan var miljoner.

  Om sossarna utgår från axiom från 60- och 70-talen på ett ”tillbaka till rötterna”-vis riskerar *det* snarast demokratin i meningen att partiet krymper och inte förmår ge de borgerliga en match.

  De rörelser som inte anpassar sig efter verkligheten utan håller fast vid kartan när den falsifierats av verkligheten må du kalla lättviktiga solsidan-populister, men det är inte antiintellektuellt att analysera verkligheten och där komma fram till insikter om fördelen med privat ägande och andra ideologiska röda skynken för socialdemokratin.

  Det är detta som ”Stockholmshögern”, som ni på vänsterkanten kallar moderater (Damberg eller Niklas Nordström), försöker att förklara.

 4. @Alex. Man kan väl även säga att om man försöker att driva en radikal politik som står i strid mot det stora folkflertalets åsikter så menar hjag inte att det är odemokratiskt, men det är oklokt om man vill ha makt eftersom man riskerar att förlora.

  Att det är en högre grad demokrati om kristdemokrater blir som de var på 60-talet, extremt hårda abortmotståndare och motståndare mot all homosexualitet, eller vänsterpartiet blir som VPK på 60-talet, eller sossarna blir som socialdemokraterna på 60-talet, det kan jag inte hålla med om. Att det är demokratibrist när partier förändrar innehåll efter allmänhetens förändrade preferenser är inte så svårt att argumentera emot. När befolkningens åsikter kommer till uttryck i politiken sker ju en sorts demokratisk kanalisering.

  Att sedan mångfald kan ses som en demokratisk styrka är en annan sak. Inga ska förföljads för sina politiska åsikter (och där finner jag en hel del av Expos arbete mot Sverigedemokraterna som nästan mer störande än Joe McCartys jakt på vänstern).

  Att du menar att anpassning till folkflertalet är odemokratiskt och ”Solsidan” känns även som en symptomatisk reaktion hos radikala sekter. En sådan blir socialdemokratin om de försöker att driva en vänsterlinje men misslyckas.

  Jag kan förstås ha fel i meningen att socialdemokratin kan lyckas ändra människors preferenser i kampanjer för nattstånden socialism. Det är inte odemokratiskt med sådant och fine with me. Jag påpekar bara att det är ett vågstycke och risktagande som kan slå snett.

  Mvh, Magnus

 5. Skillnaden är väl att detvå tidigare ledarna för S kom på besök till lämplig S-aktivitet, höll tal, fick ros och satte sig vid honörsbordet med ledningen
  Håkan står hellre och pratar med folk ute i verkligheten än sitter på stela möten

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ett parti som andra | Gunnar Hökmark

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>