Professor Jan Trost skriver idag på SvD Brännpunkt:

Det som stör mig mycket som upphovsrättsinnehavare är att ett företag ägnar sig åt att uppmana till brottslighet. Det är brottsligt att uppmana till brottslighet.

I detta sammanhang är det också att försöka lura unga studenter att begå brott mot sina lärare (de flesta av oss som skriver läroböcker är också själva lärare).

Jag hoppas att Jan Trost inte har skrivit läroboken på arbetstid eller utnyttjat kunskap som han fått på arbetstid, dvs på skattebetalarnas bekostnad. I så fall kommer saken i ett annat läge.

Om nu professorn är så mån om att studenternas får lära sig rätt sak så att en ny bok behövs, varför lägger han då inte ut texten direkt på internet så slipper studenterna kopiera? Borde inte en professor tycka att kunskap borde vara fritt tillgängligt, vilket man kan åstadkomma genom det nya mediet internet.

Läs även andra intressanta åsikter om , , ,

No related posts.

Tags: , , ,

2 Responses to “Att skriva på arbetstid”

  1. Vetenskap sprids utan tvekan med mycket stor frihet och till låg kostnad, på internet och andra ställen. Men det är dock fortfarande helt enkelt normalt rättvisetänk och ett grundläggande synsätt i vårt samhälle, att människor som skriver och publicerar ska få något i gengäld för sin tid och arbete. Annars borde vi ju ha rätt att gå in i affärer och ta all mat vi vill ha, för ”alla människor ska ha rätt att äta sig mätta”…

  2. Bra svarat! :)

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>