Vi lider alla med Libyens folk. En vansinnig Khaddafi verkar göra vad som helst för att behålla makten. Det verkar vara en gemensam nämnare för alla diktatorer, att döda sina egna medborgare för att kunna behålla makten. Vitryssland i vår närhet agerade likadant.

Så ska vi intervenera som många vill, kanske främst på vänsterkanten. Själv tycker jag att västvärlden hanterar frågorna korrekt. I Öster är arabländernas diktaturer oroliga med rätta. De hårdföra diktaturerna som Iran och Kina svarar med hårdare tryck på den egna befolkningen.

USA intar på ytan en passiv attityd. USA-hatet som är vänsterns främsta kännetecken får därför vänstern att förorda aktiv påtryckning, kanske med soldater, för att störa Khaddafi. När USA störtade diktatorn i Irak ville vänstern vara passiv.

USA och EU har lärt sig läxan. Det blir ingen demokrati med för mycket påtryckningar utifrån. Khaddafi kommer att falla. De fallna diktaturerna kommer att bli en gigantisk uppgift för västvärlden med att stötta uppbyggnaden av en demokratisk struktur. I Egypten har processen börjat som Bildt rapporterar.

Khaddafi blir vänsterns problem när han flytt till sina socialistiska vänner i Kuba eller Venezuela. Rättsväsendet i väst bör ta hand om de legosoldater som nu dödar civila.

DN, SvD, Aftonbladet, Expressen,

Läs även andra intressanta åsikter om , , , ,

No related posts.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>