Vi svenskar drar oss för att säga vår mening under vårat namn. Under påhittade namn har vi hur många synpunkter som helst. Detta skriver Merit Wagner i dagens kolumn i SvD.

Men trots att ingen i Sverige riskerar vare sig döden eller fängelse eller ­något annat straff för vad de säger, verkar svenskarna vara bland de ­fegaste och räddaste av alla. Man behöver bara ta en titt på nätet så ser man hur illa det är ställt. Kommentarer till tidningsartiklar på nätet undertecknas så gott som alltid med pseudonymer som ”Krille”, ­”Rabarber”, ”The Dog” eller ”Liberal” och liknande.

Lite känner man igen sig själv. Det är lättare att muttra i det tysta än att säga rätt ut vad man tycker. Är det för att vi inte vill såra någon eller är vi rädda? Jag vet inte, men har mina aningar.

Under ett uppdrag i Norrland frågade jag folk varför Norrland är så rött när nästa var och varannan är entreprenör? ”Jo men visst, man kan ju misslyckas å då är det bra om nån tar hand om oss”, blev svaret.

Kan det vara så att vi kanske inte slängs i fängelse, men vi kan missa bidraget om vi bråkar med överheten?

Läs även andra intressanta åsikter om , ,

No related posts.

Tags: , ,

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>