Två politiker har lett försäkringskassan med katastrofalt utfall. Beror det på att politiker varit chefer? Inte nödvändigtvis. Politiker är naturligtvis inte sämre än andra att leda organisationer om de besitter de nödvändiga kunskaperna.

Titta på Volvo! Det har inte letts av politiker och ändå hamnat i katastrofläge. Stora organisationer är svårstyrda. Att Volvo missat i sin strategiska planering är uppenbart. Trots deras stora strategiavdelning eller kanske tack vare den. I stora organisationer är det svårt för de som sitter närmare verkligheten att göra sig hörda. Porters Fem Konkurrenskrafter diskuteras bara i en snäv krets.

I försäkringskassan har man uppenbarligen inte heller haft koll. Sådant händer i stora organisationer även med de bästa kunskaperna hos ledarna.

Vad som upprör en i fallet med försäkringskassan är oppositionens höga tonläge. Politikerna var socialdemokrater. Det var socialdemokraterna som påbörjade den stora omorganisation som man nu tappat greppet om. Det finns en misstanke att besluten var mer politiska än företagsmässiga. Att i det läget skylla ifrån sig är inte direkt rakryggat. För de som glömt historien kan läsa SvDs ledare idag!

Att vara rakryggad skrev Aftonbladet om i går och syftade på att Mona Sahlin behöver räta på sig och ta taktpinnen. Det är nog många socialdemokrater som inte känner igen sig. Östros hoppar upp igen, som gubben i lådan, och skriker usch , fy mer pengar! Hoppas att man inte sätter honom som företagsledare.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “Är politiker bra företagsledare?”

 1. Nej, du har fel..

  Sammanslagningen av RFV och Länskassorna som genomfördes av förra regeringen (utan protester från oppositionen) har en marginell betydelse. Det som skapat problemen är dels den centralisering av verksamheten som skedde förra året. När man skapade ett litet antal ”anonyma produktionsfabriker” istället för att behålla handläggningen lokalt med personkännedom.

  Dels är det den kraftiga nedskärningen av anslagen om socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson ligger bakom och som minskat personalen kraftigt.

  Sedan är det tillkrånglade regler, som samma socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson ligger bakom.

  Och slutligen en övertro på IT-satsning. En satsning som kostat mycket mer än beräknat och gett mycket mindre.

  Generaldirektören har avgått.
  Arkitekten bakom omorganisaationen har avgått.
  Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson sitter kvar!

  Jag lämnade Försäkringskassan förra året efter 33 år när jag insåg vart det hela varkade.

 2. Vi får hoppas att nye GD inser vad som är fel och kommer med bra förslag.

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>