Företräder facket sina medlemmar eller de rödgröna? Metalls ordförande Stefan Löfven svarade att medlemmarna kommer i första hand. Löfven verkade trovärdig, men hur är det med de andra förbunden?

Förhandlingarna om ett nytt huvudavtal bröt samman. Inte förvånande då LO inte har kunnat hanterat sin makt. Vi minns strejken och blockaden mot snickaren på Gotland och nu senast strejken mot salladsbaren. Alltid är det små företag som pamparna sätter dit. Pappers var snabba på att uttala sitt gillande, men deras medlemmar jobbar väl bara på stora företag?

Det är skillnad på små och stora företag. De stora multinationella företagen är ju mer som små stater och där kan jag förstå fackets behov av makt. I de små har företagaren satsat sitt hus i sin verksamhet och det är hur lätt som helst att knäcka dessa. Det är ju bara för sopåkarna att vägra hämta skiten.

I Sverige har vi många grodd företag som inte vågar anställa på grund av fackets makt. Metall och andra förbunds medlemmar tjänar inte på detta. Pappers borde också tänka till. Deras stöd för de rödgröna kan innebära slutet för energikrävande industri. Kommunals uttalande att det går inte att sänka lönen därför att då får kommunen in för lite skattepengar visar med tydlighet att det vore bra om facket distanserade sig från politiska partier.

Sanna Rayman på SvD sammanfattar:

Mhm. Det är klart att förhandlingsmaskineriet fungerar smidigare när regeringen och LO är typ samma sak. Liksom det inte förvånar särskilt att det går trögt när ena parten är i opposition mot regeringen. Det där med den svenska modellen fungerar kanske bara när S sitter vid makten…?

Både DN och SvD bollar lätt över bollen till regeringen. SvD skriver:

LO kommer knappast att godvilligt lämna ifrån sig sitt privilegium. De slogs med näbbar och klor mot tvåmannaundantaget och nu har de sagt tvärnej i huvudavtalsförhandlingarna. Dags för ministern att dra upp huvudet ur sanden och börja agera.

Men där har politiken LO rätt, vilket även Sydsvenskan tror. Regeringen vågar inte ändra arbetsrättsreglerna just nu. Medlem LO kan bara beklaga, speciellt de kompetenta som jobbar i små företag.

Läs även andra intressanta åsikter om , , , , , , , ,

No related posts.

Tags: , , , , , , , ,

One Response to “Är LO ett politiskt eller fackligt förbund?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Borgerlig frontalattack på facket! « Röda Berget

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>